Blog Jan Emous: ‘De regionale omroepen en die programmaatjes van ze….’

Vanaf het moment dat de regeringsplannen over de toekomst van de NPO bekend werden groeven ze in Hilversum wat fossielen op: Ze kwamen weer langs in diverse uitzendingen, de grappen over de regionale omroepen. Want NPO 3 wordt een soort landelijke regiozender en dus krijgen we daar natuurlijk, volgens creatieve Hilversumse programmamakers, berichten te zien over veldwachter Zwartjes die een van de fiets gevallen Friese boerin weer in ’t zadel heeft geholpen. Altijd lachen.

In het AD schrijft Angela de Jong dat ze de programma’s op NPO3 drie keer niks vindt en dat we op diezelfde zender niet zitten te wachten op ’n regio-talkshowtje of  zoiets als een Brabantse Opsporing Verzocht.

Wat de huidige programmering op NPO3 betreft: Ze heeft gelijk. Ze zetten daar een stel semi-bekende personen die nergens verstand van hebben aan een tafel en die gaan dan telefoongesprekken voeren. Op de tv. Waar wij bij zijn. Hoe ver kan minachting van je publiek gaan?

Maar achter haar opvatting over regionale programma’s zit een denkfout. Als er in Brabant een misdaad wordt gepleegd, lijkt de urgentie om de zaak op te lossen me even groot als in Haarlem. Of Meppel. En gezien de omvang van Nederland hoef je als overvaller maar een uurtje te vluchten om het halve land te doorkruisen.

En over dat talkshowtje: Waarom zou dat per definitie minder interessant zijn dan gesprek nummer tienduizend met alwéér dezelfde gasten vanaf het Westergas-terrein in Amsterdam?

Het is absurd, maar kennelijk heerst nog steeds de gedachte: Hoe kleiner het verzorgingsgebied, hoe onbenulliger de programma’s. Over verzorgingsgebied gesproken: De NPO zou heel Nederland moeten bedienen, hoe groot is dat nou helemaal? En zelfs dát lukt vanaf het Hilversumse Mediapark maar matig. Want wat het nieuws aangaat: Groningen moest zo ongeveer in een sinkhole verdwijnen om verslaggevers uit het altijd weer vertrouwde Den Haag te sleuren. Pfff. Helemaal naar het noorden. Hoe lang is dat wel niet rijden?

De programmamakers in de regio doen hun werk voor een fractie van de Hilversumse budgetten.  Ze hebben een fijn vertakt netwerk in hun provincies. Ze leggen niet alleen de ‘grote’ problemen bloot, maar doen ook verslag van kleine en herkenbare ontwikkelingen. En ja, wat vandaag in Brabant gebeurt zou morgen zomaar in Gelderland of Rotterdam kunnen gebeuren.

Dus NPO3 met regio-invulling is een wereldplan. Goed voor het functioneren van de democratie. Voor het leren kennen en waarderen van de cultuurverschillen in ons land. Want de regionale omroepen luisteren naar mensen om de hoek. En vinden niets raar, in tegenstelling tot Hilversum waar je gewoon een lullig accent gebruikt om alles wat niet randstedelijk is weg te zetten als niet helemaal snugger. Vaak zijn het juist de groepen die zich nu gepasseerd voelen die bij hun ‘eigen’ regionale omroep aan het woord komen. Ook voor die mensen werken de mensen bij de regionale media zich de pleuris. Met steeds minder personeel en even veel uitzenduren. Dus kan het afzeiken van de regionale omroepen nou eindelijk ‘ns ophouden? Dank.

Blogger Jan Emous is voormalig redacteur en dj bij o.a. KRO, RTV Noord Holland, Omroep Max en Gooi & Eemlander.

4 Comments

 1. Helemaal mee eens Jan.
  Ik denk dat de criticasters gewoon nooit kijken, de regio omroepen zijn ook lastig te vinden, je eigen zender zit op 30, maar voor de anderen moet je toch al 3 cijfers intoetsen, 701 en verder.
  Ik zie soms mooie docu’s, niet alleen op RTV Utrecht maar ook op Gelderland zoals die over WO 2 van Erik vd Pol. Maar ook een leuk weekend programma op RTV Noord met expeditie Grunning. Gewoon rondrijden in een busje en je komt van alles tegen. Inmiddels doen andere regio’s het ook. De kwis Klouk van Noord, soms nog geen 2 minuten, is vlot en leuk. RTV Oost produceerde van Jonge Leu etc, dat later landelijk werd uitgezonden. Je moet dus denken aan bovenregionale programma’s die interessant zijn ook buiten de regio.
  En met de plaatsing op 3 wordt de regio beter bereikbaar. En in HD!! Uit onderzoek blijkt dat de meeste kijkers niet verder dan 10 komen.

  • De doelgroep van regionale programma’s zit nu meer op NPO1 & NPO2. Ze kunnen beter daar regiovensters in de programmering inbouwen en NPO3 in de avond anders invullen. Door een aanvulling te zijn voor NPO1&2 en NPO Start. Beter kan de NPO stoppen met de nutteloze themazenders en NPO Start plus. Dit alles op laten gaan in NPO Start waar dan niet langer content van kort maar ook van lang geleden te zien is.

 2. Ook ik ben als oud programmameker voor “heel Nederland” een absolute fan van de regio zenders.
  Al mogen de de webcam beelden soms wat leuker. De meeste zien er mooi uit. Hulde aan Omroep Flevoland. Mooie fleurige studio. Kijk eens naar RTV Oost, daar zou je als programmamaker toch niet willen zitten……….Wat een donkere somberheid!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*