Blog Jan Emous: ‘Agnes, regentes’

Je kunt natuurlijk luchtig doen over Agnes van Ardenne die de journalisten van EenVandaag verbood om beelden te maken van de gemeenteraadsvergadering van Westand, de gemeente waarvan ze waarnemend burgemeester is.

Je kunt zeggen dat zulk achterhaald regentesk gedrag zo nu en dan als een onwelriekende gasbel naar boven komt en ons herinnert aan lang vervlogen tijden. Van oude mensen en de dingen die voorbijgaan dus. Je kunt besmuikt lachen om haar argumenten. Ze kwam niet veel verder dan ‘ik ben daartoe bevoegd’en ‘stel dat elke gemeenteraadslid een filmploeg meeneemt’. Ja hoor, Agnes, de kans is groot dat er binnenkort negenendertig filmploegen verslag komen doen van de gemeentelijke beraadslagingen. Je zou het de burgermoeder bijna toewensen.

Want er is ook een andere, veel minder aan de jaren vijftig herinnerende kant aan haar besluit. Kennelijk vindt de burgemeester van Westland dat je met het buitensluiten van journalisten van een degelijk programma tegenwoordig wel wegkomt. De journalistiek ligt onder vuur. Elk handig jongetje of meisje met een smarphone kan ongelimiteerd zinnig of onzinnige berichten verspreiden of de nieuwsfantast uithangen. Dat, plus het oprukkende korps van machthebbers die vinden dat onwelgevallig nieuws moet worden weggezet als onwaar, creëert een vruchtbare voedingsbodem voor een slecht imago van de kritische journalist. Misschien dat daarom in Westland de deur voor EenVandaag met enig gemak op slot werd gedraaid.

Een gemeente zou blij moeten zijn met media die zich op een ouderwets degelijke manier over de plaatselijke besluitvorming buigen. Agnes van Ardenne is het daar dus niet mee eens. Het hele gedoe wordt bijna clownesk als je weet dat journalist Sander ’t Sas één gemeenteraadslid wilde volgen. Was ’t maar zo grappig. In een tijd waarin steeds meer mensen het idee hebben dat de democratie kennelijk niet voor iedereen werkt is het vreselijk belangrijk dat het reilen en zeilen van de democratische machinerie, zéker op lokaal niveau, in beeld wordt gebracht. Of Agnes dat nou leuk vindt of niet.

Blogger Jan Emous is voormalig redacteur en dj bij o.a. KRO, RTV Noord Holland, Omroep Max en Gooi & Eemlander.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*