Blog Govert van Brakel ‘Beledigingen: Youp, De Leeuw en ik’

Ik moest dit weekeind wel even glimlachen om de NRC- column Kwisnicht van Youp van ’t Hek. De Leeuw vond via het AD dat Van ’t Hek op zijn woorden moest letten. Een gotspe, inderdaad meneer Youp. Dat zegt de man die Anneke Grönloh, Bonnie St. Claire en talloze anderen diep gekrenkt en beledigd heeft, zonder dat ze kans op weerwoord hadden.

Wat gebeurt er als de nar zich beledigd voelt?

In de jaren tachtig bedacht Rik Felderhof onder mijn eindverantwoordelijkheid een NCRV-radioprogramma waarin een jonge De Leeuw als presentator de hoofdrol zou vertolken. De nar wilde graag. Vijf minuten voor het daadwerkelijke begin van de live-uitzending stapte hij op. Hij deed het toch maar niet. Ik heb hem toen een lul genoemd! Eeuwige toorn viel mij ten deel.

Tijdens de Olympische Spelen van 2000 kwam hij opnieuw op mijn pad. Als presentator van RadiOlympia moest ik hem aankondigen als co-verslaggever bij het onderdeel synchroon zwemmen. Nooit voordien noch daarna heb ik mij verzet tegen de opdracht van de regisseur. Nu weigerde ik. Dit wordt gemakkelijke ‘humor’ over de natte rug van buitenlandse zwemmeisjes met een knijper op hun neus.
Daar hadden we met elkaar de mooie zendtijd van het nieuws rond kwart voor acht ’s morgens niet voor ingeleverd. Mijn verzet eindigde in een aankondiging waarin deze woorden verpakt zaten. Dan wordt een leeuw boos.

Achter mijn rug om deed hij zijn beklag over mij bij de hoogste instantie: bij de Raad van Bestuur van de NOS. Beleefd heeft mijn voorzitter bij mij geïnformeerd wat er aan de hand was. Ik heb er verder nooit meer iets van gehoord…

Daarna hebben wij nog wat flauwigheden uitgewisseld. De Leeuw prees in de VARA-gids mijn medepresentatoren en noemde mij de akela van dienst.
Toen de VARA-Gids mij voor een rubriekje vroeg wat van mij nooit meer op tv hoefde, antwoordde ik: Paul de Leeuw in vrouwenkleren. Dat hebben we na Snip en Snap wel gezien….

Govert van Brakel is journalist en radiopresentator van het programma De Perstribune op NPO Radio 1 (Omroep Max)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*