Blog Erik de Zwart: ‘Summer Of Love’

“In de gevangenis?” vroeg de norse Rus­sische Uber-chauf­feur toen ik hem vertelde dat ik ooit in zijn geboortestad Novosibirsk geweest was.

Leonid was duide­lijk van de leeftijd dat hij het commu­nistische regime in zijn land had meegemaakt en waarschijnlijk was hij vol verwachtin­gen geëmigreerd naar Amerika. Zijn manieren had-ie thuisgelaten. Ik moest er keihard om lachen. De fami­lie de Zwart op vakantie in de USA! Eerst naar San Fran­cisco, waar we met de fiets over de Golden Gate Bridge trokken en uiteraard wat hippie-gevoe­lens wilden over­brengen op onze dochters in Haight- Ashbury, waar het allemaal begon in The Summer of Love van 1967. Vanwege het klimaat en een redelijke opvang heeft de staat Californië helaas een kwart van alle daklozen binnen z’n grenzen.

Vroeger hadden de hippies lang haar, maar de meesten wasten het tenminste wel eens. Daklozen kunnen zich deze luxe niet permitteren en dat ruikt niet zo lekker. Haigth Street wordt heden ten dage bevolkt met winkel­tjes waar je water­pijpen en andere hippie-prullaria kunt kopen en veel, heel veel daklozen. Onze dochters vonden Amsterdam een stuk relaxter. Maar dat de gedachte van de zomer der liefde nog steeds voort­leeft, blijkt wel uit het feit dat dat ene nummer van The Beatles nog enorm vaak uit heel veel speakers knalt: All You Need Is Love, de onvergetelijke nummer 1-hit uit 1967.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*