Blog Erik de Zwart: ‘Apartheid’

Ergens in de jaren 90 ben ik in Zuid-Afrika geweest, maar echt tijd om het land te bekijken had ik toen niet. Dat hebben we met het gezin tijdens de kerstvakantie goedgemaakt.Ergens in de jaren 90 ben ik in Zuid-Afrika geweest, maar echt tijd om het land te bekijken had ik toen niet. Dat hebben we met het gezin tijdens de kerstvakantie goedgemaakt.

Wat een prachtig land! En zo groot. Het mooiste is natuurlijk dat het daar nu zomer is. En dan rijden ze er ook nog eens links, om de verwarring compleet te maken. De natuur, de dieren, de mensen; het is een absolute aanrader. Toch is het wel anders geweest. Het blijft triest dat een woord als apartheid uitgerekend uit onze taal afkomstig is. In de muziek is daar genoeg over gezongen, en met succes. Er werd in 1988 zelfs een festival zoals Live Aid georganiseerd om de Zuid-Afrikaanse regering op te voeren om Nelson Mandela vrij te krijgen. Free Nelson Mandela heette het en een keur van artiesten trad op.

Veronica zond grote delen van dit concert uit en alle dj’s deden de hele dag door interviews met de aanwezige artiesten. Van Whitney Houston tot Chubby Checker, van Sting tot Simple Minds. Er was één rapgroep die door het concert meteen wereldberoemd werd, al had ik toch sterk de indruk dat de dames eigenlijk niet wisten wie Nelson Mandela was: Salt-n-Pepa. Met Push It stonden ze op nummer 1 in de Top 40 in 1988.

Eriks Hitdossier verschijnt wekelijks in Veronica Magazine.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*