Blog Agnes Dijker: ‘Kijkcijfers, kunstjes en kijkersvragen’

De kijkcijfers van het reisprogramma Gordon & Estelle: Weg Ermee (RTL4 donderdagavond) zakken steeds verder weg, en eind april is bekend geworden dat het programma twee afleveringen eerder ophoudt. Nou hebben Gordon & Estelle de teleurstelling ook wel een beetje over zichzelf afgeroepen door de programmatitel Weg Ermee. Net zoals de titel van komisch realityprogramma Wannabees ook helemaal klopt (RTL4 zaterdagavond) want de acteurs willen heel graag een bekende BN-er zijn, maar ze zijn het echt niet.

Dat Gordon & Estelle Weg Ermee eerder stopt heeft niet met de kijkcijfers te maken, wordt er gezegd, maar heeft een productionele oorzaak. Of hebben kijkers misschien een beetje genoeg van Gordon? De chemie met Estelle Cruijff is een andere dan met Gerard Joling in eerdere programma’s; Gordon en Estelle halen niet het beste in elkaar boven en Gordon doet zijn bekende ‘kunstje’ met zijn gevatte opmerkingen.

Maar dat het ook zonder die opmerkingen kan, blijkt uit Gordon’s studio-presentatie van de muziek BN-er show It Takes 2 (RTL4 zaterdagavond) dat het overigens wel goed doet in de kijkcijfers. Gordon’s presentatie is prima en ook de samenwerking met backstage co-presentator Jamai is een goede. Gelukkig vervallen zij niet in ‘gebabbel’ zoals in de talkshow Als je alles hebt gehad! (NPO1 zondagavond) met Paul de Leeuw en Marc-Marie Huijbregts. Tussen deze presentatoren is er geen echte chemie. Er vormt zich niets nieuws in deze show, ieder doet zijn eigen ‘kunstje’. De kijkcijfers van deze zondag prime time show zakten steeds verder weg.

The Wall
De kijkcijfers van de spelshow Bankgiro Loterij: The Wall (SBS6 zondagavond) zijn hoopgevend na drie afleveringen en blijven hopelijk stabiel. Want ook hier valt de chemie, en de spanning, tegen. De presentatie is niet erg warm te noemen is, niet bij studio-presentator Winston Gerschtanowitz en zijn kandidaten, en ook niet op locatie bij Leontien Borsato en haar winnaars. Daarnaast komt de spanning bij de kandidaten niet voldoende over op de kijker, terwijl ze om een persoonlijke reden meespelen en een wens in vervulling willen laten gaan. Bij het eindgesprek lijken de twee kandidaten eerder vreemden van elkaar dan familie, terwijl dit moment juist de climax moet zijn: kiezen ze voor het contract-bedrag of het bedrag dat in de studio Wall is gewonnen? Het geeft me nog steeds geen gevoel van ‘exciting’.

Ook de ballen die naar beneden rollen over The Wall roepen voor de kijker thuis weinig spanning op, terwijl dat bij het zien van het studiopubliek wel zo is. Het is ook niet zo duidelijk of je het moet geloven: is de muur echt of virtueel? Rollen de ballen echt naar beneden of kunnen ze worden gemanipuleerd met de pinnen in de muur? En de bal die de kandidaat naar beneden in de buis doet zie je later terug bovenin The Wall, maar is dat dezelfde bal? Winston zou een bal of de muur eens moeten aanraken, dan is de twijfel weg. Eerlijk gezegd is het simpele openen van een koffertje zoals in Miljoenenjacht (RTL4) spannender om naar te kijken, en dat komt ook nog eens geloofwaardiger over. Ik hoop niet dat The Wall struikelt over de vragen die je je als Nederlandse kijker stelt bij de ‘balkunstjes’ op de muur.

Agnes Dijker is werkzaam bij KlapperCom Consultancy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*