Bewoner voormalige Studio 1 in KRO-complex zoekt geschiedenis van plek uit

Als documentalist en archivaris van de Nederlandsche Bank was hij jarenlang in touw met stapels papier. Meer dan dertig jaar legde hij ingewikkelde dossiers klaar voor toplieden als Nout Wellink. Niet zo gek dus dat Meindert Tepper, toen hij ingeloot werd voor een appartement op het voormalige KRO-terrein, enthousiast in de boeken dook om de historie van zijn toekomstige woonplek minutieus in kaart te brengen. Tijdens de officiële opening vandaag van complex de KROon aan de Emmastraat in Hilversum presenteert hij de resultaten in tekst en beeld aan medebewoners en genodigden.

Tepper woont sinds 1 april dit jaar in een van de 17 appartementen in de replica van Studio 1. De oude concertzaal en voormalige radio- en televisiestudio van de KRO werd weliswaar afgebroken voor de nieuwbouw, maar is herbouwd op het binnenterrein. De architect heeft de oude geluidsstudio met de markante zeshoekige contouren in exact dezelfde afmeting en vorm terugbracht in het ontwerp. Nadat de KRO in 2000 de Emmastraat verruilde voor het nieuwe AKN-gebouw aan de ’s-Gravelandseweg stond het complex meer dan vijftien jaar leeg. Het monumentale deel aan de zijde van de Emmastraat werd gerestaureerd, de rest gesloopt. Het hele terrein is herbouwd. Met Studio 1 als eyecatcher.

Muziekliefhebber

Overal in het nieuwe appartement op de eerste verdieping van Meindert Tepper liggen boeken over de historie van de omroepgebouwen in Hilversum. Uren en uren heeft de Hilversummer in zijn onderzoek gestoken. ,,Ik ben gek op geschiedenis. Je kunt ook achter de geraniums gaan zitten, maar ik zoek liever uit wat hier de afgelopen honderd jaar allemaal gebeurd is”, grijnst Tepper. ,,Bijzonder dat ik nu in de oude geluidsstudio woon. Hier hebben zoveel artiesten opgetreden. Ik ben een groot muziekliefhebber. Luister de hele dag naar muziek.”

Het onderzoek naar zijn nieuwe woonplek bracht Tepper terug tot 1897, het jaar dat de Emmastraat (naar regentesse Emma van Waldeck-Pyrmont) haar naam kreeg. ,,De straat had daarvoor een andere naam, dat vond ik wel verrassend. Ik kwam verschillende namen tegen: Veenstraat, Veeneind, Veenweg, Veendrift. De Emmastraat was oorspronkelijk een zandweg die naar de venen in Lage Vuursche voerde.”

Inzegening

Tepper zocht de hele geschiedenis van de plek uit. Van logement De Zwarte Arend en villa Buitenlust aan de Emmastraat die in 1930 plaatsmaakten voor de studio’s van de KRO. Tot de inzegening van de draaitafels en de langspeelplaten een jaar later door aartsbisschop J.H.J. Jansen. Van de papieren geldzakjes van de inzamelingsactie onder rk-kerkgangers voor de de bouw van een nieuwe studio. Tot de bouw van de grote Concertstudio Studio 1 in 1937. De plek waar nu Teppers bed en tafel staan.

,,Ontzettend leuk om te doen zo’n onderzoek. Het meest bijzondere wat ik ontdekt heb? Apart is dat schilder Charles Eyck pas na 42 jaar zijn handtekening heeft gezet op zijn wandschildering in de entree van het hoofdgebouw. Hij kwam al die jaren later weer in het gebouw en zag toen pas tot zijn verbazing die hij vergeten was te tekenen. Hij vroeg de eerste de beste om een viltstift en zette alsnog zijn naam op de muur.”

De Hilversummer heeft de smaak te pakken. De geschiedenis van de KRO heeft hij nu verwerkt in een uitgebreide powerpointpresentatie met veel oude foto’s.

Bono

Met het volgende project is Tepper al aan de slag. ,,Ik ben nu een lijst aan het maken met alle artiesten die ooit in Studio 1 hebben gespeeld. Wist je dat Bono met U2 hier in oktober 1980 geweest is? Het was een van hun eerste optredens op het vaste land. Ze waren de single ’I will follow’ aan het promoten. Het nummer gaat over zijn moeder, die overleed toen Bono 14 jaar was. Ze spelen het nog op ieder concert. ’s Avonds gingen ze door naar de Melkweg in Amsterdam voor een optreden. En Harry Slinger heeft hier ooit de ramen ingegooid. Boos omdat er te weinig Nederlandstalige muziek op de radio gedraaid werd.”

De KROon werd zaterdagmiddag officieel geopend door burgemeester Pieter Broertjes en bestuurder Daniëlle Santen van HilverZorg in aanwezigheid van voormalig KRO presentatrice en muzikante Anne van Egmond.

8 Comments

  1. Als echt Hilversums klein jochie ( toen ) staat mij nog wel een grote brand in de studio in m’n geheugen. Gek daar is niks over terug te vinden.
    Later mocht ik er in de studio werken als radiomaker.

  2. Vele zaken van het omroepverleden zijn vaak met het grofvuil weggedaan. Neem een voorbeeld aan de bladmuziek en de geschiedenis van de orkesten en formaties die speelden voor de diverse omroepen. De Muziekbibliotheek van de omroep is een spreekwoordelijke laatste strohalm. Daar is gelukkig nog een archief aanwezig, maar in vroeger tijden stond dat ook onder druk en was dat archief ook ter ziele gegaan.

  3. Leuk om het verleden te leren kennen en zo wat meer gefundeerd vanuit het heden naar de toekomst uit te kijken. Dankjewel Meindert

  4. Leuk om te lezen, maar hystorisch klopt het niet. Ik heb de glazen ingangdeur eruit gekleild, omdat Drukwerk door Aad van de Heuvel uit het voetbalgala was geknipt. Onze vrijwillige medewerking met 2 nederlandstalige voetbalnummers (fijn langs de lijn en de voetbalpoule van Ome Thijs) werd niet op prijs gesteld. De keuze werd gemaakt voor engelstalig van Mai Tai en Margriet Eshuis. Hierdoor kwam er wel een aktie op gang voor meer Nederlandstalig op radio en tv. Ik werd door fans onderscheiden met een gouden baksteen.

  5. Ik woonde met mijn ouders op Emmastraat 35, het tegenwoordige Hotel Ravel.
    Als overburen van de KRO (foto’s van het gebouw van de KRO werden in die tijd vanaf de eerste etage van ons huis gemaakt) heb ik heel wat artiesten daar zien optreden. Kaarten voor de overburen waren altijd gratis af te halen. Als heel jong kind heb ik vaak versjes opgezegd in een kleuterprogramma. Grote indruk op mij maakte het grindpad en de piepende deuren in de hoorspelstudio. Ik zou het gebouw nog graag een keer van binnen willen zien.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*