Beeld en Geluid viert 70 jaar televisie met gevarieerde programmering

Hilversum, 16 september 2021 – Op 2 oktober 2021 bestaat de televisie 70 jaar. Een bijzondere aanleiding om te kijken naar de invloed van televisie op ons leven; als venster op de wereld, als spiegel van onze samenleving, als bron voor informatie maar ook als medium dat amuseert en verbindt. Ter ere van dit jubileum staat Beeld en Geluid, samen met verschillende (omroep)partners, de komende maanden stil bij het verleden, het heden en de toekomst van televisie in Nederland. Met Mediacafés, events, colleges en talkshows over 70 jaar aan spraakmakende programma’s, trends in de televisiegeschiedenis en het Eurovisie Songfestival. 

Televisie ter informatie, amusement en spiegel
De afgelopen 70 jaar is vrijwel geen enkele gebeurtenis, bezigheid of ontwikkeling aan het televisiescherm ontsnapt. Via fragmenten en interpretaties van de uitgebreide collectie, toont Beeld en Geluid hoe televisie nog altijd een belangrijk medium voor informatievoorziening is, hoe televisie landsgrenzen overstijgt en een spiegel van de samenleving is en hoe televisie ons al generaties lang aan de buis gekluisterd houdt ter vermaak. Daarvoor programmeert het instituut voor media van half september tot half oktober een breed aanbod aan activiteiten. Een greep uit het programma:

 • Mediacollege Stem van de Straat // 22, 23 en 24 september
  Of ze er nu verstand van hebben of niet: Nederlanders hebben bijna overal een mening over. In dit Mediacollege vertelt Roel Maalderink, maker van de satirische serie Voxpop, over zijn visie op de voxpop en hoe het de afgelopen decennia een belangrijke positie in de (nieuws)media verwierf. Uiteraard illustreert hij zijn verhaal met beelden uit het archief van Beeld en Geluid. 
 • College Tour vanuit Beeld en Geluid // 1 oktober
  Op vrijdag 1 oktober neemt Twan Huys, vanuit Beeld en Geluid, een aflevering van College Tour op met als bijzondere internationale gast Evan Spiegel, de oprichter en CEO van Snapchat. De speciale uitzending is te zien op maandag 4 oktober om 20:35 uur op NPO 2.
 • Carlo en Irene presenteren: 70 jaar samen TV kijken // 3 oktober 
  Niemand minder dan Carlo Boszhard en Irene Moors nemen ons een hele middag mee in 70 jaar tv-amusement. Samen met de makers van toen en nu blikken ze terug op de meest spraakmakende programma’s van hun hand. Met mooie verhalen en fragmenten uit het archief van Beeld en Geluid. Met als gasten: Berend Boudewijn, Henk van Engen, Tineke de Nooij, Ivo Niehe, Bert van der Veer, Jack Spijkerman, Ad Visser, Ron Vergouwen en Owen Schumacher.
 • Expositie Eurovisie Songfestival // 1 tot 10 oktober
  Beeld en Geluid voegt diverse objecten van het Eurovisie Songfestival 2021 toe aan de collectie, zoals de kleding van de presentatoren, de presentatiedesk en ontwerpen voor decor, licht en geluid. De objecten zijn te zien in een tijdelijke expositie tijdens Dutch Media Week op de Gooische Brink in Hilversum. 
 • Mediacafé 70 jaar TV Specials // 1, 5 en 7 oktober
  Drie nostalgische presentaties door mediajournalist en archiefonderzoeker Patrick Bremmers, over de Familie Knots, Fabeltjeskrant en Swiebertje. Met medewerking van Hetty Heyting als Tante Til. 
 • Avond van de televisiejournalistiek // 6 oktober
  Bekende en deskundige gasten als Wouke van Scherrenburg, Ton Verlind en Eppo van Nispen tot Sevenaer blikken terug op de rijke historie van journalistieke titels op de Nederlandse televisie. Daarnaast bespreken zij de toekomst van deze vorm van (of dit platform voor) journalistiek in een veranderend medialandschap.
 • Mediacafé Kijk ons! (On)gewone Nederlanders op televisie // 10 en 17 oktober
  Televisie is niet alleen al 70 jaar een venster op de wereld, maar houdt ons ook een spiegel voor. Wie is ‘de Nederlander’ en wat drijft hem/haar? Bas Agterberg, conservator bij Beeld en Geluid, spreekt met documentairemakers Meral Uslu, Monique Nolten en Mildred Roethof en kijkt naar werk van onder andere Frans Bromet, Michiel van Erp en Jessica Villerius.

Samenwerking rondom 70 uur televisie
Naast eigen programmering, werkt Beeld en Geluid samen met de NPO en diverse omroepen om de verjaardag van televisie te vieren. Met een gecureerde selectie op Heimwee TV in samenwerking met NPO Start en bijdragen aan de 70 uur durende marathonuitzending op NPO1, 2 en 3. De NPO levert een bijdrage aan de tweedaagse Television Histories in development Conferentie die bij Beeld en Geluid plaatsvindt. Daarnaast is Beeld en Geluid de opnamelocatie voor verschillende televisieprogramma’s die in oktober worden uitgezonden. 

De programmering van Beeld en Geluid rondom 70 jaar TV is hier te vinden. 

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*