Beeld en Geluid en Thunderboom Records brengen archiefmateriaal naar dansvloer met AI 

Beeld en Geluid en Thunderboom Records brengen archiefmateriaal naar dansvloer met AI Dansen in de club op muziek gemaakt door een digitale robot: dat kan vanaf deze zomer. Beeld en Geluid en Stichting Thunderboom Records slaan de handen ineen met WAIVE, een project waarin kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om nieuwe muzikale samples te maken met digitaal erfgoed. Op deze manier krijgt materiaal uit het verleden een nieuwe betekenis. Het Mondriaan Fonds ondersteunt de ambities van beide partijen en heeft subsidie toegekend voor WAIVE.  

Muziek en choreografie
Met de hulp van computerwetenschapper en muzikant Arran Lyon wordt een smart sampler gebouwd die audio-archieven kan omzetten in muzikale samples. Kunstmatige intelligentie beoordeelt de muzikaliteit van geluiden en plaatst deze in een melodieuze volgorde. Dit resulteert in samples die door dj’s kunnen worden gebruikt om muziek mee te maken. Daarnaast wordt er een vj-toepassing ontwikkeld die live choreografieën kan creëren, gebaseerd op visueel archiefmateriaal.  De technologieën worden gecombineerd en ingezet op events, waarbij zowel muziek als dans wordt gegenereerd door kunstmatige intelligentie. De collectie van Beeld en Geluid dient als bron van het archiefmateriaal.  

Zomer 2022
In de zomer van 2022 zal de toepassing gereed zijn voor gebruik op de dansvloer. De smart sampler zal vervolgens als browser interface openbaar beschikbaar worden gesteld en kan door iedereen worden gebruikt. 
Over Beeld en Geluid en Stichting Thunderboom RecordsBeeld en Geluid zet zich in om ieders leven in en met media te versterken door die media te archiveren, te exploreren en te expliciteren waarbij het vrije denken en handelen in woord, beeld en geluid voorop staat. Stichting Thunderboom Records is toegewijd aan het maatschappelijk verantwoord ontwikkelen van kunstmatige intelligentie voor de muziekindustrie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*