AVROTROS-radioprogramma Spiegelzaal bestaat 30 jaar

Nog even en dan start het 30ste seizoen van het AVROTROS-radioprogramma Spiegelzaal, het voorprogramma van Het Zondagochtend Concert, dat ook 30 jaar bestaat. Beide klassieke muziekprogramma’s worden vanaf 3 september weer live uitgezonden op NPO Klassiek vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Spiegelzaal biedt elke week liveoptredens van uiteenlopende musici en gasten in de gelijknamige concertzaal; tijdens Het Zondagochtend Concert kunnen bezoekers en luisteraars een uur lang genieten van prachtige muziek door de beste orkesten en solisten.  

Spiegelzaal is al jaren een opstap voor klassieke musici naar de grote(re) podia. Bijvoorbeeld voor pianist Ronald Brautigam, violiste Simone Lamsma en bariton Thomas Oliemans. Bij de eerste uitzending van het 30ste seizoen van het programma keren zij terug op de plek waar het allemaal begon en kunnen zowel publiek als luisteraars genieten van hun liveoptredens. 

Tijdens Het Zondagochtend Concert spelen violiste Esther Yoo en de philharmonie zuidnederland onder leiding van dirigent Duncan Ward muziek van Glazounov en Dvorák. 

Vanaf de allereerste uitzending neemt Hans van den Boom de presentatie voor zijn rekening van zowel Spiegelzaal als Het Zondagochtend Concert. “De serie is succesvol, niet alleen op radio, maar ook live. De bezoekers vechten nog steeds om een plekje in de Spiegelzaal”, zegt Van den Boom. Naar zijn idee zijn de programma’s zo succesvol, omdat ze toegankelijk en laagdrempelig zijn. “Voor veel mensen is het bijwonen van de concerten ook een heerlijk begin van de zondag.

Volgens AVROTROS-mediadirecteur Bart Barnas onderstrepen programma’s als Spiegelzaal en Het Zondagochtend Concert het belang van podia voor jonge talenten. “Als omroep voor cultuur – die dit jaar ook nog eens 100 jaar bestaat – zijn we er trots op dat we na al die jaren nog steeds een opstap kunnen bieden aan jonge musici. Want de plekken waar dat kan, worden helaas steeds schaarser.” 

Spiegelzaal (10.00 uur) en Het Zondagochtend Concert (11.00 uur), vanaf 3 september bij AVROTROS op NPO Klassiek

Zowel Spiegelzaal als Het Zondagochtend Concert zijn op 3 september ook te volgen via de webcast op npoklassiek.nl

3 Comments

  1. Spiegelzaal moet verdwijnen op NPO Klassiek terwijl NPO Soul & Jazz nieuw leven wordt ingeblazen, oa met in het weekend Cor O Bakker.

    Gister in de NieuwsBV, 11 minuten visual radio.

    Presentator Hans van den Boom over het stoppen van Spiegelzaal: ‘De NPO is de kwade genius.’

    https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/6a818c84-cec6-49bb-a60b-1e36e88dcd83/2023-11-20-presentator-hans-van-den-boom-over-stop-spiegelzaal-de-npo-is-de-kwade-genius

    Teken de petitie!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*