Audiocollectief NOX lanceert audiofilm over de kernbom op Nagasaki

Nu voortdurende dreiging met atoomwapens uit Rusland, Iran en Noord-Korea het nieuws beheersen maakt audiocollectief NOX een waarschuwing voor de gevolgen van nucleair geweld: de audiofilm Nagasaki is een angstaanjagende blik op de kernbom die op Nagasaki werd geworpen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Afgelopen woensdag vond de première plaats in De Roode Bioscoop te Amsterdam. Vanaf vandaag is Nagasaki voor iedereen gratis te beluisteren op alle podcast-apps.

image001.jpg

Artwork Nagasaki – Credit: Anne Caesar van Wieren

In Nagasaki volg je als luisteraar het Duitse meisje Franka (stem van de Duits-Nederlandse actrice Birgit Welink) in de Japanse stad als de atoombom ontploft en haar familie wegvaagt. In shock gaat ze op zoek naar het betoverende Japanse meisje uit haar buurt.

“Na het dreigen met atoomwapens van Poetin in Oekraïne lijkt het of we vergeten zijn wat zo’n bom kan aanrichten” aldus Luuk Imhann (tekst en regie). Nagasaki volgt op zijn roman Loutering (Querido, 2022) die afgelopen donderdag de lezersprijs won bij uitreiking van de BNG literatuurprijs.

De audiofilm- bestaande uit vier afleveringen – wordt gekenmerkt door de combinatie van strakke beats en de hichiriki, een bamboefluit die de makers door specialist Miura Motonori in Japan lieten opnemen. “Het doel was een spoken word opera te maken zoals Ryuichi Sakamoto heeft gedaan,” zegt Damen. “Maar dan voor iedereen te beluisteren op de streamingsdiensten,” vult Imhann aan.

“Het is de laatste kernbom die ooit op mensen is gegooid. Laat dat zo blijven,” zegt Sietse Damen, componist en producent van NOX, die de audiofilm van muziek voorzag na zijn productie van ‘Lightyears Better’, de laatste plaat van Tim Knol.

Afgelopen weekend werd Nagasaki getipt in het NPO Radio 1 programma VINK. ‘Het sound design grijpt je bij de keel’. 

Het eerste deel van de Atoomtrilogie van het audiocollectief, Na het einde van de wereld, zag in februari het licht en nadert de 100.000 beluisteringen. Het tweede deel, Nagasaki, is vanaf vandaag gratis te beluisteren op alle podcast-apps

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*