Arie Slob: ‘Publieke omroep heeft een groot financieel probleem’

Tijdens het mediadebat gaf Minister Slob aan dat de NPO zelf moet gaan kijken waarop bezuinigd kan worden. Door de sterke daling van inkomsten bij tv en radio dreigt er een gat van tientallen miljoenen op de begroting.

Slob waarschuwde onlangs dat de NPO-begroting in 2019 met 60 miljoen euro terugloopt als de Ster-inkomsten met dit tempo blijven dalen.

Volgend jaar is er een tekort van 28 miljoen euro, maar dat wordt aangevuld uit een reservepot. Vanaf 2019 is de deze reservepot vrijwel leeg en kan deze niet meer worden ingezet om het financiële gat te dichten. Veel politieke partijen hebben vandaag aangegeven niet direct financieel te willen bijspringen. Slob wil ook niet budgetten voor andere zaken zoals onderwijs of regionale omroepen vanuit het Ministerie gaan verschuiven.

De overheid stelt volgend jaar een minimumbedrag van 740 miljoen euro voor de NPO beschikbaar. Dat bedrag is wettelijk geregeld. De overige inkomsten moeten via reclames binnenkomen.

“De NPO moet de komende tijd alle creativiteit gebruiken om te kijken of bezuinigingen kunnen worden doorgevoerd. Het is geen feest, maar wel de weg die we moeten bewandelen”, aldus Minister Slob.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*