Archief Sonja Barend naar Beeld en Geluid

Voormalig Vara-presentatrice Sonja Barend schenkt haar persoonlijke televisie- en knipselarchief aan het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid. Daarmee neemt het mediamuseum en kennisinstituut naar eigen zeggen “een verrassende verzameling tijdsdocumenten op in de collectie”.

Sonja Barend verscheen ruim veertig jaar op de Nederlandse televisie. Ze begon haar carrière in 1966 als omroepster bij de NTS, maar kreeg al snel haar eigen talkshow bij de VARA. “Door haar betrokken manier van interviewen en soms gewaagde onderwerpen verwierf zij grote bekendheid en was zij decennialang een buitengewoon geliefde televisiepersoonlijkheid”, aldus het instituut.

Het archief van Barend bestaat uit persoonlijke foto’s en papieren, brieven van schrijvers, programmamakers en politici, omroepinformatie, krantenknipsels en memorabilia. Er zijn ook foto’s en papieren over haar werk en leven in Israël, waarvoor zij kort haar Nederlandse televisiecarrière onderbrak.

“Barend kreeg stapels post, brieven van bewonderaars, maar ook van kritische en verontwaardigde kijkers. Zij verzamelde al deze documenten en plakte dit grotendeels zelf, met lijm en plakband, in een kleurrijke verzameling albums en notitieschriften, voorzien van jaartallen en handgeschreven onderschriften.”

Binnen de schenking valt ook de Ere Zilveren Nipkowschijf, een onderscheiding die zij samen met televisieregisseur Ellen Blazer kreeg in 2007 voor hun gezamenlijke oeuvre. Barend is vooral bekend van programma’s als Sonja’s goed nieuws show, Sonja op Maandag en Barend & Witteman.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*