Archief Beeld en Geluid ontvangt internationaal keurmerk Core Trust Seal

Digitaal archief Beeld en Geluid ontvangt internationaal keurmerk Core Trust Seal.

Op donderdag 18 december werd het Core Trust Seal (CTS) toegekend aan het digitale archief van Beeld en Geluid voor de komende drie jaar. Dit internationale keurmerk ontvangen digitale archieven die hebben bewezen ‘betrouwbaar’ te zijn en hun bedrijfsvoering aantoonbaar op orde hebben. Beeld en Geluid kreeg eerder in 2016 als eerste audiovisuele archief ter wereld al het Data Seal of Approval (DSA), de voorloper van CTS.

De volledige Beeld en Geluid applicatie is hier te lezen.

Over het Core Trust Seal kenmerk

Het CTS-keurmerk is ontstaan uit een samenwerking tussen DSA en WDS (World Data System of the International Science Council). De certificatie-eisen zijn opgenomen in een universele catalogus die de belangrijkste kenmerken van betrouwbare dataopslagplaatsen definieert. Een gecertificeerd digitaal archief of ‘repository’ dient te voldoen aan kwaliteitsvoorwaarden op het gebied van digitaal objectmanagement, rechtenmanagement, systemen, beveiliging, deskundigheid van de medewerkers, vertrouwelijkheid van de data, toegang en zoeken en digitale duurzaamheid. Wereldwijd hebben 104 archieven en data-centra het CTS-keurmerk. In Nederland beschikken naast Beeld en Geluid ook DANS, het IISG en het Nationaal Archief over een certificaat.  

Over Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen benadert vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*