Arbeidsvitaminen bestaat 75 jaar

Op 19 februari 1946 klonk ‘Go Ahead’ van The Columbia Orchestra op de radio en de eerste uitzending van Arbeidsvitaminen was geboren. In 2021 bestaat het AVROTROS-radioprogramma Arbeidsvitaminen precies 75 jaar. Dit grootse en bijzondere jubileum wordt in de week van 15 februari uitgebreid gevierd op NPO Radio 5. Alle dj’s van deze zender maken die week speciale uitzendingen van Arbeidsvitaminen. Op de jubileumdag zelf – 19 februari – is Arbeidsvitaminen een dag lang te horen met vaste presentator Hans Schiffers. Op deze dag onthult hij ook een bijzonder groot eerbetoon, waarmee de 75 Arbeidsvitaminen-jaren letterlijk in beeld worden gebracht. 

Vooral op de werkvloer is het programma al jaren een groot succes. Luisteraars vragen hun favoriete plaat aan, wat hen letterlijk ‘arbeidsvitaminen’ geeft. Muziek als ultieme emotie, elke aangevraagde plaat heeft een verhaal. Dat is wat in het programma centraal staat. Elke dag weer. Een compositie die “Arbeidsvitaminen” heet. 

Presentator Hans Schiffers: ‘’Arbeidsvitaminen is het langstlopende landelijke muziek-radioprogramma van de wereld en heeft daarmee een mooie plek in het Guinness Book Of World Records. Het is uniek dat een radioprogramma al 75 jaar zo’n groot succes is. De kracht zit in mijn ogen vooral in hoe het programma zich heeft meebewogen door de jaren heen, zonder de identiteit van het programma te verliezen. Met grote liefde en diep ontzag presenteer ik dan ook het programma dat ik ‘de moeder aller verzoekplatenprogramma’s’ noem. Ik ben heel trots op dit jubileum.’’ 

In aanloop naar de 75e verjaardag grasduinen vijf bekende Nederlanders vanaf begin oktober 2020 dagelijks in bekend Arbeidsvitaminen-repertoire. Dit zijn Humberto Tan, Hans Dulfer, Ryanne van Dorst, Lammert de Bruin en Tineke de Nooij.

Over Arbeidsvitaminen
In 75 jaar Arbeidsvitaminen hebben verschillende presentatoren het programma gepresenteerd. De laatste jaren lag de presentatie o.a. in handen van Wim Rigter, Gerard Ekdom, Jan Steeman en Hans Schiffers.

Arbeidsvitaminen is dagelijks te horen van 09.00 – 12.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 5

8 Comments

  1. Vele jaren zijn de Arbeidsvitaminen niet te horen geweest. Het programma was verdwenen, tot het plots weer opdook. Het heeft vele verschillende minuten gehad. De meeste jaren zat het op 50 minuten nl van 10 tot 10.50 gevolgd door “Kleutertje luister”. Dus als je zegt dat het programma 75 bestaat kan wel waar zijn maar wat deden ze dan toen het niet werd uitgezonden?

  2. “Lammert de Bruin”…………..bekende Nederlander?
    ( dat wil hij wel erg graag maar mijn moeder zei altijd;”mensen die vragen worden overgeslagen)

  3. In de jaren zestig stond thuis de radio steevast op de arbeidsvitaminen, Eerst de waterstanden dan Kleuterje luister, en om 10.05 tuurlijk de Arbeidsvitaminen. Gefeliciteerd 75 jaar nog steeds bestaat op naar de 100!!!

  4. Arbeidsvitaminen, Gouden Uren, Goud van Oud. Alle drie goede programma’s met legendarische presentatoren. Wat mij betreft waardevolle sentimentele radiogeschiedenis.

  5. Dit programma was ook nog eens op twee zenders tegelijk te horen.
    Jammer blijft dat Jan steenman op een tamelijk onbeschofte manier te horen kreeg dat hij met dit programma moest stoppen. Jan, altijd loyaal aan de avro geweest die hem als een bassteen liet zakken. Terwijl ze tegen Jurre bosman in hadden kunnen gaan.

  6. De Arbeidsvitaminen bestaan dus 75 jaar en vandaag 7 januari 20-21, precies 80 jaar geleden, kwam Willem van Kooten – hoe profetisch – in Hilversum ter wereld. Ik vraag nu voor hem een plaatje aan voor zijn verjaardag en dacht aan It’s gone van de Haagse Motions (Robbie van Leeuwen, Rudy Bennett) die Willem, alias Joost en Draaijer, op 10 april 1965 een kontje gaf door ze voor één week een fake-notering te geven op nummer 39 in zijn Veronica Top 40. Van harte gefeliciteerd Willem!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*