Arbeidsvitaminen 70 jaar

Aanstaande vrijdag wordt het langstlopende landelijke radioprogramma ter wereld 70 jaar: ‘Arbeidsvitaminen’. De bedenker van het programma, Jaap den Daas, had lang leven in zijn genen – hij werd zelf 95 jaar – en gaf dat door aan de programmaconcepten die hij bedacht. Zo is ‘Hersengymnastiek’ – de eerste quiz uitgezonden door een Nederlandse omroep – ook één van zijn geesteskinderen en dat werd uitgezonden in de jaren tussen  1938 en 1992 met een onderbreking van vijf jaar tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het AVRO (nu AVROTROS) programma ‘Arbeidsvitaminen’ ging van start op 19 februari 1946 en groeide in de jaren dat het werd uitgezonden op Hilversum 3, Radio 3 en later 3FM uit tot één van de best beluisterde programma’s van Nederland. Bekende discjockeys als Meta de Vries, Krijn Torringa, Hans Schiffers, Wim Rigter en Gerard Ekdom presenteerden de uitzendingen in de loop der jaren. Het concept was verzoekplaten draaien voor bedrijven. De werknemers van een bedrijf dat die dag centraal stond in de uitzending mochten daarvoor een top tien van favoriete platen samenstellen.

Sinds september 2010 wordt ‘Arbeidsvitaminen’ uitgezonden op NPO Radio 5 en is de presentatie in handen van Jan Steeman. Niet langer worden verzoekplaten voor bedrijven gedraaid, maar voor individuele luisteraars. Het accent van de muziekkeuze ligt nu op ‘evergreens’ uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw en het zal niet verbazen dat de gemiddelde leeftijd van de luisteraars veel hoger ligt dan in de jaren toen het op 3 FM werd uitgezonden. Meer dan 90 procent van de luisteraars is boven de vijftig. ‘Toppers van Toen’ is nu de basis en dat past prima bij een zender die voluit geschreven heet: NPO Radio 5 Nostalgia.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*