Andere Tijden blijft toch op televisie

Andere Tijden blijft op televisie, al gaat het mes wel in het aantal uitzendingen.

Andere Tijden wordt vanaf 2020 tien keer per jaar uitgezonden op de maandagavond. Dit komt in de plaats van de achttien uitzendingen per jaar op woensdagavond. Ook worden de uitzendingen langer: 50 in plaats van 25 minuten. Ook zal er meer content voor online worden gemaakt.

Het is de uitkomst van overleg tussen NTR en NPO. De vrees dat de reguliere tv-uitzendingen zouden verdwijnen, leidde tot ophef. De online petitie werd bijna 85 duizend maal ondertekend.

NPO-directeur Frans Klein gaf al eerder aan dat er niet gestopt wordt met Andere Tijden. “We willen 6 tot 10 specials gaan uitzenden en we willen juist online een nieuwe geschiedenisomgeving met Andere Tijden gaan maken”, aldus Klein.

 De titel Andere Tijden blijft bestaan, zoals de NPO ook al had aangegeven. Met ingang van 1 januari 2022 verdwijnen de 18 reguliere afleveringen van 25 minuten (woensdagavond 22.20 uur) en hiervoor in de plaats komen 10 maandelijkse afleveringen van 50 minuten (primetime om 20.25).  Daarnaast gaat de geschiedenisafdeling ‘bingeable’ documentaireseries maken, die zich goed lenen voor NPO Start én zullen er nieuwe geschiedenisprogramma’s worden ontwikkeld voor online. Voor de lange en korte geschiedenisseries verandert er niets, die blijven we maken zoals we dat nu ook doen. 

Willemijn Francissen besluit: “Al met al zijn we ervan overtuigd dat we met dit pakket blijven voorzien in de behoefte aan hoogwaardige geschiedenisprogrammering, niet alleen voor de huidige kijkers van Andere Tijden maar ook voor een nieuw publiek, met name ook voor nieuwe generaties. De NTR-geschiedenisredactie is klaar voor de toekomst. Veel dank aan iedereen die in de afgelopen tijd zijn steun heeft uitgesproken!”

4 Comments

 1. Dit zijn toch gewoon die 6 tot 10 specials waar Fransje het al over had?
  Maak gewoon 20 afleveringen per jaar voor op de maandagavond om 20.30u.

  Eerst moesten de grote geschiedenis programma’s weg. Is stiekem en vrij geruisloos gedaan door de NPO. Vervolgens Andere Tijden inkorten en wegstoppen op de late woensdagavond. En dan concluderen dat er niemand kijkt. Terwijl de vaste kijker die keek amper wist wanneer het werd uitgezonden.

  • Dit geweldige programma werd denk ik ook nooit realtime bekeken, maar net zoals ik altijd via NPO-Start. Een uitstekend programma om te kijken als er realtime op TV niks te beleven is. Het is ook heel sterk afhankelijk van het onderwerp.
   Kennelijk tellen de kijkcijfers van programma’s via NPO-Start niet mee in de succesverhalen.

 2. Een uitstekende zaak! Als er toch programma is waarvoor de publieke omroep is opgericht/bestaat is het dit programma wel. Dat het jongeren in eerste instantie niet aanspreek zegt niets. Jongeren worden ook een keer ouder en dan komt de interesse voor een programma als andere tijden vanzelf wel. Bovendien zullen er ook jongeren zijn die geschiedenis interessant vinden en dan kijken zij andere tijden ook. Ik vind vooral de afleveringen interessant over onderwerpen waarvoor ik destijds nog te jong was om dit bewust mee te krijgen.

  Ik ben het met Michel eens dat als andere tijden op een gangbaar tijdstip op een vaste uitzenddag wordt uitgezonden dit de kijkcijfers ten goede zal komen.

 3. Altijd goed als je in wijsheid op rigide voornemens terugkomt en Andere Tijden dus niet helemaal verdwijnt. En zaken liggen vaak anders dan je in eerste instantie denkt, ook nu weer, want wat stond er vandaag in de NRC:

  ** Onlangs werd bekend dat de publieke omroep de geschiedenisrubriek op NPO 2 wil schrappen – er blijven alleen tien ‘specials’ per jaar over. Het programma zou een te oud en te gering publiek trekken. De VPRO tekende openlijk protest aan, onder de hashtag #anderetijdenmoetblijven. Maar NPO-directeur Frans Klein en Gijs van Beuzekom, NPO2-netmanager noemen „moord en brand schreeuwen” om niets: de omroep had immers zelf Andere Tijden voorgedragen voor liquidatie. Van Beuzekom: „We vertellen dit omdat we het te flagrant vinden. Dat kun je niet maken.” **

  De VPRO reageerde dat de NPO wel hey pistool op de borst was gezet omdat ze wegens geld een programma moesten opgeven. Maar de nuance lag toch wat anders …

  *

  Ik ben wel een nachtbraker, maar luister dan niet veel naar nachtradio. Toch vannacht een leuke encounter gehad met Rick van Velthuysen in Rick van V. op 2 en had ik door stom toeval een leuk muziekprimeurtje voor hem. Dat knip ik er voor de geschiedenis dan toch uit en is op mijn saaitje te horen met nog wat meer met Jeroen van Inkel en kon ik Leo Blokhuis ook weer een terechte credit geven. Geduld wordt beloond.

  http://www.dejongenskamer.nl/u2.htm#garrix

  Toeval bestaat niet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*