‘Alle zinnen en shots waren goud waard’

het walcheren van…… helge prinsen in dishoek

Juryvoorzitter Rein Tolsma noemde de nominaties voor de NL Awards twee weken geleden de ‘pareltjes van de regionale omroep’ en voor de categorie Documentaire geldt dat zeker. Drie nominaties, drie totaal verschillende onderwerpen, met een gemeenschappelijke deler; het verhaal raakt je.

Een van de genomineerden, Helge Prinsen volgt in ‘Van verlies kun je niet betalen’, de hoogbejaarde Zeeuwse groenteboer Adrie en zijn vrouw Francien. Het gaat steeds slechter met zijn gezondheid, maar Adrie weet van geen wijken, de kleine winkel -waar de tijd heeft stilgestaan- is zijn lust en zijn leven. Prinsen: “Wat een man hè, alle zinnen en alle shots waren goud waard.”

Een jaar lang volgde Prinsen, jarenlang werkzaam bij Omroep Zeeland en nu freelance journalist, Adrie op de voet. “Het verhaal zat al vier jaar in mijn hoofd. Ik kom ook uit Vlissingen, Adrie is mijn groenteboer en ik zag hem en Francien natuurlijk ouder worden en steeds dacht ik: hier moet ik wat mee. Doordat ik al een band met ze had, was het niet moeilijk om ze te vragen voor de documentaire, ik kreeg alle vrijheid.”

Kill your darlings
Wat volgt is een aandoenlijk portret van het laatste jaar van de oudste groenteboer van Nederland. Een gelaagd verhaal over arbeidsethos, familierelaties, de kunst van het niets zeggen en toch spreken. “Er zitten zoveel lagen in en dan heb ik er ook nog een paar moeten uithalen”, zegt Prinsen. “We hadden zoveel materiaal, we hebben zoveel verschillende versies gemaakt. Het was echt lastig kiezen.” Maar dat Adrie moest stoppen met zijn zaak in de binnenstad van Vlissingen was onvermijdelijk. “Dat zag de kijker ook. Dat ze het nog zolang hebben volgehouden, was eigenlijk al te gek voor woorden.”

De documentaire is een co-productie geworden van Omroep Zeeland en KRO-NCRV. De film werd vertoond op diverse filmfestivals, was te zien als 2doc op 1 januari dit jaar en won al diverse prijzen. En nu dus kans op een NL Award. “Geweldig, wat een eer. Ik heb de concurrentie nog niet bekeken maar weet wel dat het allemaal heel verschillend is. Dat zal vast lastig zijn geweest voor de jury.” Tijdens de uitreiking van de NL Awards op 27 maart zit de Zeeuwse filmmaker in Boston. Haar documentaire is namelijk geselecteerd voor het Salem Film Fest daar. “Het houdt maar niet op hè. Alle moeite en tijd die we er in hebben gestoken was het allemaal dubbel en dwars waard”, lacht Prinsen.

Naar de groenteboer op de markt
En Adrie en Francien? Zo af en toe heeft Prinsen nog contact met het echtpaar. “De winkel is leeg, de inboedel verkocht. Ze zitten met z’n tweetjes in hun appartement op de boulevard naar de schepen te kijken. En op vrijdag zie ik ze vaak op de markt. Dan worden ze daar in hun rolstoelen heen gerold en dan zie ik ze staan bij de groenteboer. Daar voelen ze zich toch het meeste thuis.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*