Afscheid Mart Smeets ging niet onopgemerkt voorbij

Mag hij het zeggen? Ja, hij mag het zeggen. 831.000 mensen keken gisteravond volgens de Stichting Kijkonderzoek(KLO) naar de speciale aflevering van De Wereld Draait Door, waarin Matthijs van Nieuwkerk Mart Smeets ontving om hem te eren na ruim 40 jaar sportnestorschap bij de publieke omroep. En waarin hij de touwtjes in handen nam.

Dat gebeurde in de Amsterdamse Apollohal, waar zijn roots als aankomend basketbalspeler lagen. Hij haalde weliswaar het Nederlands team, maar zijn grote droom, meedoen aan de Olympische Spelen, kwam niet uit. Als NOS-commentator bij de Spelen in Rio deze zomer sluit hij zijn journalistieke carriere af, die daarna op zijn pad kwam. Afscheid met basketbal , natuurlijk.

Ongezouten
Smeets was en is altijd goed voor ongezouten meningen. You love him or you hate him en dat laat iedereen tegenwoordig op de social media weten. Maar de televisierecensenten, die toch ook lang niet altijd mals over hem waren, zijn vanmorgen opvallend mild over de manier waarop DWDD hem uitzwaaide.

Han Lips in het Parool houdt “toch” van Smeets, hoewel je niet geacht wordt te antwoorden als hij vraagt of hij zelf iets mag zeggen. Hij noemde Mart het hoofd boven het gekortwiekte Nederlandse maaiveld, die woensdag zijn laatste masterclass gaf. Met dank aan zijn grote leermeester Bob Spaak.

Behagen
Volgens Gidi Heesakkers in de Volkskrant moet je Smeets vooral zelf laten praten wil je hem behagen tijdens zijn afscheid. Afscheid nemen van Smeets bestaat overigens niet, voor de man die in al die jaren naar eigen zeggen is  blijven vertellen wat hij voelt. “Deze lieve man, deze verschrikkelijke man, deze vakman. We gaan nog veel van hem horen”.

Overigens moest Mart Smeets het qua kijkdichtheid nog wel afleggen tegen de finale van Idols, uitgezonden bij RTL, gewonnen door Nina den Hartog. Die was goed voor 885.000 kijkers. Tegenover het AD liet hij weten dat hij nu niet zal omkijken of vergelijken en ook geen sociale media volgen.(foto Youtube.com)
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*