Aether Live over de Media Mile en Unconscious bias

Het Aether Live-event op dinsdag 24 mei staat vol van omroepherinneringen en bijzondere vondsten uit de mediacollectie van Beeld en Geluid. Met dit keer bijvoorbeeld de Toeterix van Toby Rix! Ook is er aandacht voor de Media Mile in Hilversum en een plan van de NTR om journalisten en programmamakers bewuster te maken van hoe hun eigen achtergrond hun keuzes beïnvloedt.

Toeterix
Tot vorig jaar werd de toeterix voor het laatst bespeeld door Toby Rix, die in december 2017 op 97-jarige leeftijd overleed. Toby Rix is het pseudoniem voor Tobias Lacunes. Na de oorlog bouwt hij met toeters en bellen dit instrument. Hij bevestigt er de vreemdste dingen aan: Koebellen, een scheepstoeter, en zelfs een scheidsrechtersfluitje. Rix bespeelt een breed repertoire met zijn Toeterix, van populair tot jazz en van meezingers tot klassiek.

De toeterix is zeer geliefd in Nederland. Dat blijkt zeker als het instrument in 1964 verloren gaat bij een brand en er via een landelijke actie een groot aantal toeters en bellen verzameld wordt voor Rix. Zo lukte het om het instrument opnieuw op te bouwen en kan Rix zijn carrière als toeterix-bespeler voortzetten. Dat leidt er in 1965 zelfs toe dat hij een special op televisie krijgt. Na het overlijden van haar vader, schenkt de dochter van Rix de Toeterix aan Beeld en Geluid. Hier staat het nu, als bewijsstuk van een uniek muziekgeluid.

Walk the Media Mile
Mireille de Steur-Berg, stadsregisseur van Hilversum, komt vertellen over de Media Mile, de nieuwe media-wandelroute door Hilversum. Een ambitieus project. Maar wat is het nu precies? En wat moet het in de toekomst worden?

Unconscious bias
De NTR is bezig met het invoeren van een unconscious bias-project voor alle medewerkers van de NTR en voor de andere publieke omroepen. Dit moet journalisten en programmamakers er bewust maken op welke manier zij worden beïnvloed door hun eigen achtergrond (meestal blank, Westers) bij het maken van journalistieke keuzes. Frans Jennekens, hoofd Levensbeschouwing en projectleider Diversiteit van de NTR, komt vertellen over dit plan, dat de werkwijze van Hilversumse programmamakers flink moet gaan veranderen.

Theaterprogramma

€ 7,50.
Gratis met Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-KAART.

Tickets zijn hier te bestellen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*