Adje Bouman keert terug bij Radio Veronica

Ad en Marcel Bouman

Na een afwezigheid van ruim twintig jaar is Ad Bouman weer teruggekeerd bij Radio Veronica. Sinds 2 september is hij iedere vrijdag van 18 tot 19 uur op Vintage Veronica te horen met de ABTT-AT (Adje Bouman Top Tien Aller tijden).
Al eerder maakte radio-icoon

Tineke de Nooij bekend, dat zij weer radio gaat maken bij haar ‘oude liefde’ Radio Veronica.

Ad Bouman
Op 14 november 1965 werd Ad Bouman als programmatechnicus aangenomen bij zeezender Radio Veronica. In februari 1967 begon hij in het programma Muziek bij de lunch van Jan van Veen, de Adje Bouman Top Tien (afgekort tot ABTT). Opvallend was Ads platenkeus, die nogal afweek van het reguliere muziekformat van het programma. Toenmalig programmaleider Willem van Kooten (Joost den Draaijer) vond de ABTT niet passen in het programma dat zich richtte op de huisvrouw en daarom werd de Top 10 verplaatst naar Joost mag het weten op de woensdagavond. Dat duurde tot 1 november 1968. Toen Van Kooten met ruzie vertrok bij Veronica staakte Bouman uit protest zijn ABTT. Lex Harding benaderde Bouman om zijn ABTT in zijn programma Lexjo in mei 1970 te hervatten, waarmee hij instemde. Vanwege het vertrek van programmaleider Jan van Veen naar Radio Noordzee werd Rob Out de nieuwe programmaleider bij de zeezender. Het programma-item werd zo populair dat er een Adje Bouman fanclub werd opgericht.

In 1972 werd in juni een ABTT Top 101 uitgezonden, hetgeen al aangeeft hoe chaotisch de lijst vaak was. De lijst parodieerde ermee de gewone hitparades. De laatste Ad Bouman Top 10 op zeezender Radio Veronica werd op maandag 26 augustus 1974 van 19.00 uur tot 21.00 uitgezonden op de 538 meter. Geluidsproducties Bouman is gek op tunes en jingles. Hij verknipte ze of liet ze opnieuw in het Nederlands inzingen. Ook actuele Top 40-hits werden gebruikt voor nieuwe Veronica-jingles. Door zijn soms sublieme en vakkundige (her)montages kreeg hij de bijnaam Bouman was ook producer van diverse artiesten of bands.

Vanaf 1970 was Bouman met de Veronica-diskjockeys betrokken bij het samenstellen van verzamelelpees en boeken over hitparades (Hitdossier) en zeezenders. Veronica aan land Op 31 augustus 1974 viel het doek voor de zeezenders. Bouman werd deel van het groepje (Harding, Out, Kroeske) dat wekelijks de Tipparade samenstelde en de Alarmschijf verkoos. Bouman c.s. gingen in het voorjaar van 1975 ook verder met de Veronica Drive-In Show, die zo populair werd dat de voor de aankondigingen gebruikte ex-Radio Veronica-tune The horse van (Cliff Nobles & Co.), in september 1975 de Top 10 van de Top 40 bereikte. De VOO kreeg in april 1976 zendtijd toegewezen als aspirant omroep. Bouman publiceerde vanaf januari 1977 zijn ABTT in het nieuwste popblad Hitkrant onder de naam Levi’s Top 10. Toen de VOO halverwege 1977 de C-status bereikt had werd de lijst op vrijdagavond op Hilversum 3 door Bart van Leeuwen gepresenteerd. In 1978 nam Bouman (als producer) met de groep Balloon, opvolger van Teach In het Amerikaanse jinglepakket The power op in de Soundpush Studio in Blaricum. Ook het idee voor het televisieprogramma Countdown ontstond in die tijd. In Countdown Café, de radioversie, was Bouman opnameleider van live-opnamen van de optredende popartiesten. Toen de beginnende Ierse band U2 op 14 mei 1982 in Hattem optrad, beviel Bono de opname van I Will Follow zo goed dat er een single van werd gemaakt. Dit was het eerste hitsucces voor de groep op het Europese continent. Op Hilversum 1, later Radio 2 was Bouman de muzieksamensteller van de Veronica-woensdag.

In 1992 presenteerde hij samen met Rob Stenders een paar maanden op Radio 2 de quiz Het is maar een spelletje. Tweede radiocarrière In 1990 richtte hij de Stichting Norderney op, genoemd naar het zendschip, die het beheer zou voeren over de radio-erfenis van Radio Veronica. Dit naast de Vereniging Veronica, die de activiteiten uit het VOO-verleden voortzet. Aan de Stichting Norderney is een webradio verbonden, Veronica 192, waarop Bouman een keur aan muziek en originele opnamen van Veronica-programma’s uit het archief laat horen. Dat archief van de zeezender is op 31 augustus 1974 afgesloten. In 1995 verliet Veronica het omroepbestel en ging het commerciële pad op. Met Michael Bakker organiseerde Bouman een Veronica-revival in augustus 1999, “Veronica 1224”, vanuit de oude Veronica-villa op het Hilversumse Lapersveld, in 2004 herhaald als “The Neverending Story”, in samenwerking met het nieuwe Radio Veronica. Na een dienstverband van bijna 35 jaar vertrok Bouman in 2000 bij Veronica. Met Michael Bakker startte hij de regionale zender Radio Gooiland, het latere Okay FM. In 2001 vormde dat zich om tot het landelijke Radio 192. Bouman was programmaleider en verantwoordelijk voor het format. Ook presenteerde hij een eigen programma, “Music Memories”. In 2003 verloor men door financiële problemen de AM-frequentie. Ook het niet verkrijgen van een etherfrequentie betekende het einde van het avontuur. In 2001 richtte hij met Bruno De Vos en Will Luikinga de Stichting Nederlandse Muziek (SNM) op, die zich bezighoudt met het bevorderen van populaire en popmuziek uit Nederland, muziek die volgens de stichting tot een stiefkindje is verworden. De SNM had een eigen internetradiostation, Radio Rembrandt; deze beide organisaties zijn in 2008 failliet verklaard. In 2004 richtte Bouman in Zeewolde met Erwin Kettmann en Hans Klaasen internetradiostation Laserradio op wat anno 2019 bestaat onder de naam LAYZER. In 2009 werkte Ad Bouman voor korte tijd als dj bij Simone FM en presenteerde er zijn ABTT. Anno 2014 presenteert hij de ABTT op KX Radio., het station van Rob Stenders.

21 Comments

    • Misschien u, Jack Spijkerman?

      Ik heb Adje Bouman niet meegemaakt. Toen ik nog jong was in de jaren 90 luisterde ik veel naar Radio 3FM. Ik kan dus niet oordelen, want ik heb hem op Radio 3FM nooit gehoord.

    • Het lijkt er op dat ze met Vintage Veronica een beetje de weg opgaan van het Engelse Boom Radio. Dat slaat ginds zeer goed aan en zit ook vol oudere maar zeer ervaren radiolui die vrolijk hun eigen ding mogen doen.

  1. Het gewauwel van Dreksen… pardon ‘Derksen’ boeit me niet.
    Ad en Tineke weten tenminste waar ze over hebben. Leuk om ook de ABTT weer te horen!

  2. Countdown was een kopie, het format en programma naam kwam uit Australie, daar was het al in 1974 te zien bij Australian Broadcast Compagnie ABC .

  3. Vind je het gek dat jongens steeds minder naar radio luisteren? Als daar je opa en oma muziek mogen gaan draaien. Daar luisteren ze dan even naar uit respect, heel even en gaan door met hun eigen leven.
    Veronica is de omroep Max aan het worden voor de radio.
    Het ziet er naar uit dat de radio een hobby aan het worden is. En ook de tv gaat die kant op, ze worden links en recht ingehaald door streaming diensten. Waarom nog live analoge tv kijken? Mocht er achteraf toch iets leuk te zien zijn geweest dan kan je dat terug kijken met Zien, zonder reclame. Analoge radio en tv komt uit de tijd dat er frequentie schaarste was, maar die tijd ligt nu ver achter ons.

  4. Het hart van de Nederlandse radio begint op  weer langzaam te kloppen! Veronica icoon in hart en nieren Ad Bouman mag niet ontbreken op Vintage Veronica. Zijn eigenaardige platenkeuze, dito vormgeving en chaotische presentatie geven het gevoel weer van ouderwetse pop radio! Ook op Vrijdagavond: Leo van der Goot klinkt nog immer energiek, heeft nog niets ingeboet qua enthousiasme en is de meester in het rammen van platen!
    Op 31 augustus vond de officiële start van  Vintage Veronica plaats: daarin werd vermeld dat men nog steeds alive and kicking is!
    Jammer dat er bij het lanceren niet gekozen is voor een mooie Vintage website en een eigen Vintage Veronica app! Veronica heeft misschien wel de grootste schatkamer aan jingles en vormgeving uit het verleden. Waarom wordt hier maar mondjesmaat gebruik van gemaakt? Heb initiator Rob Stenders hoog zitten qua muziekkeuze, maar ook dit kan nog wel spannender. Meer Stenders Sixties & Seventies Standards in de playlist. Men scoort nu 0,3 marktaandeel in luistertijd, radio 10 60&70’s Hits 3,1 marktaandeel, hier valt nog veel winst te behalen.

  5. Spreekbuis, willen jullie de lay-out corrigeren?
    In de alinea die begint met “In 1972” Staat dat Bouman een bijnaam kreeg. Ik ben wel benieuwd welke bijnaam dat was, want dat staat er niet bij.
    Correctie:
    De eerste uitzending van de adspirant omroep VOO was op zondag 28 december 1974. De VOO mocht Hilversum 4 openen. In april 1976 was de eerste TV-avond van de VOO.

    Verder is het en oud stuk. Ad Bouman presenteert niet meer bij KX, waar de oude garde er is uitgegooid toen het een kweekvijver voor 3 FM werd.

  6. Wat een verademing om 192 te beluisteren. De top 30 met Adje Bouwman is geweldig. De meeste jeugd vind dit oudbollig, maar deze DJ’s wisten en weten nog steeds wat goede muziek voor veel mensen betekend. En heerlijk rustige beelden en niet van die gek makende flitsen.

1 Trackback / Pingback

  1. Adje Bouman keert terug bij Radio Veronica – dxradio.de

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*