Achter de kuchknop (deel 12, december 2022)

Sommige verhalen bij de radio blijven verborgen voor de luisteraar, soms maar beter ook, soms ook jammer ter lering ende, vooral, vermaak. Het zijn de verhalen van programmamakers en technici die zich achter de kuchknop afspelen in de studio en op locatie. Elke maand een nieuw bericht van achter die knop, mogelijk door de tijd niet meer geheel accuraat, licht aangesterkt of afgezwakt.

Ver voordat de radio 2 Top 2000 werd gepresenteerd vanuit het Top 2000 café in Beeld & Geluid, werden die platen gestart in de toenmalige studio in het AKN-gebouw aan de ‘s-Gravelandseweg. Maar dat starten was nog wel een dingetje, of zoals we dat tegenwoordig noemen: een ‘issue’. De opzet in die tijd: een strak ingerichte dj-studio en aan de andere zijde van de dubbele ruit een eindregie met technicus. Die zorgde rond het hele uur voor de bekende riedel: STER, nieuws, eventueel ANWB en nog een keer STER. Zo nodig kon hij assisteren bij technische malheur (bijvoorbeeld als in de nacht een presentator kortsluiting veroorzaakte door goedkope kerstlampies aan te sluiten). Tijdens de exercitie rond het hele uur werd de dj-studio, zoals dat heet, van de lijn gehaald. Zo konden dj’s rustig wisselen, tasje neerzetten, kopje koffie op afstand van de regeltafel plaatsen, in de Symetrix een eigen preset laden en platen voor komend uur scherp zetten. Terug naar 1e Kerstdag 2003, in dat jaar was er op enig moment de wissel van Hans Schiffers naar Rob Stenders, twee vakmannen, dus wat kan er fout gaan? Nou… lees verder! Rob Stenders kwam altijd ‘iets’ later de studio binnen. Op zich geen reden tot paniek, behalve tijdens die eerste dag van de Top 2000. Destijds was het DHD-mengpaneel van de dj-studio voorzien van een klein knoppie waarmee er gewisseld kon worden tussen knop- en faderstart. Voornoemde Hans was van de faderstart, schuiffie open, plaat gaat lopen. Maar Rob was lid van de ‘Bond van Knopstarters’. Nog steeds geen paniek maar dan… Rob kwam net iets later binnen en de twee faders van Dalet (Hilversum 3 bestond al wel, Omniplayer nog niet) waren door dat ene knoppie nog volledig trouw aan faderstart. Maar dat zag Rob net niet want druk met tasje en koffie. Dus vol enthousiasme zet hij alvast Dalet A & B open. Dan kon hij, naar zijn idee, na de STER knopstartend zijn uur beginnen. Wat hij dan net weer niet zag, was dat door zijn actie Dalet A & B al gestart waren. Luisteraar noch Rob merkte dit op, want de dj-tafel stond nog niet op de lijn. Maar dan, het zal zijn geweest in de laatste reclamespot van de STER na het nieuws, meldt de technicus via de intercom “Hijstur-bijna, kzet-je-durbij!”, en zet de dj-studio on air. De eerste twee platen van komend uur zijn enige tijd tegelijk hoorbaar. Rob herpakte zich en kwam tot de conclusie dat hij in het vervolg of íets eerder de studio moest binnenkomen of goed moest checken of het mengpaneel zich gedraagt naar knop- of faderstart. Toenmalig zendermanager Kees Toering, toch al geen lid van de Rob Stenders Fanclub, besloot tot de inzet van een extra chaperonne tijdens de uren van de Tilburgse plaatjesdraaier. En bij de bouw van de volgende radio 2 studio, zo beval Kees, was er één knoppie minder actief. Alles in de radio 2 studio, vanaf dat moment tot op de dag van vandaag, werd knopstart.
Funfact 1: in de huidige studio’s van Talpa, dus ook die van Radio Veronica waar Rob tegenwoordig zijn plaatjes draait, kan de tafel wel wisselen tussen knop- en faderstart.

Pretfeit 2: helaas hebben we de beelden niet, destijds hingen er geen camera’s in de studio.

Volgende maand een nieuwe Kuchknop.

Bijdragen zijn welkom: sybrand.verwer@gmail.com

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*