Achter de kuchknop (deel 11, november 2022)

Sommige verhalen bij de radio blijven verborgen voor de luisteraar, soms beter maar soms ook jammer ter lering ende, vooral, vermaak. Het zijn de verhalen van programmamakers en technici die zich achter de kuchknop afspelen in de studio en op locatie. Elke maand een nieuw bericht van achter die knop, mogelijk door de tijd niet meer geheel accuraat, licht aangesterkt of afgezwakt.

De meeste verhalen voor achter de kuchknop blijven daar tot het moment dat het niemand meer kan schaden. Aflevering 7 van deze serie vertelt het verhaal van presentator Sjors Fröhlich die tijdens Radio Tour de France dagelijks verslag deed in de koers vanaf de motor. Maar op een dag deed hij dit zittend in een klapstoel naast zijn motor. Op radio 1 klonk het echter alsof Sjors daadwerkelijk meereed. Voor het complete verhaal: https://www.spreekbuis.nl/achter-de-kuchknop-7/.

Een dergelijke manier om de waarheid met illusie te vermengen liep in januari 2004 verkeerd af voor Piet van Dijken, journalist en presentator bij de regionale omroep Radio Noord. Hij werd er zelfs een week voor geschorst. Aanleiding: hij had bij het maken van een reportage geroepen dat hij in Uithuizermeeden was, terwijl hij in werkelijkheid bij Bakker Bart op de Grote Markt van Groningen stond. Op het moment dat hij in zijn reportage meldde dat hij in Uithuizermeeden stond, 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad, was het carillon van de Martinitoren hoorbaar. Dat geluid had hij er niet uitgeknipt.

Roel Dijkhuis, destijds omroepdirecteur bij de regionale omroep, vertelde tegen een verslaggever van het Dagblad van het Noorden: “Dat is niet correct, je mag je publiek niet belazeren, we zijn van Piet wel wat gewend. Maar dit hadden we ook van hem niet verwacht”.

In 2014 is Piet met pensioen gegaan, 10 jaar na zijn spraakmakende reportage. Inmiddels zijn we weer 8 jaar verder, een mooi moment om hem te vragen hoe hij er nu op terugkijkt. We spraken hem in mei van dit jaar telefonisch. Volgens hem was het geluid van de Martinitoren er in de studio wel degelijk uitgeknipt door een vrouwelijke technicus. Maar toch bereikte het bericht dat Piet op een andere locatie stond dan hij meldde in zijn reportage, de voornoemde Roel Dijkhuis. Dat was ook de man die hem op 1 januari 1995 had aangenomen en hem nu dus voor een week schorste. Ook de schrijvende pers kreeg er lucht van en de dag erna stond het op de voorpagina van het Nieuwsblad van het Noorden. Piet: “Ik werd afgeschilderd als iemand die de boel liep te belazeren, voor mij was het humoristisch bedoeld”. Piet van Dijken, een kleurrijk figuur, regioheld, DJ, sportkenner, duizendpoot, journalist en mediapersoonlijkheid die meer dan 3600 keer een bijdrage leverde voor Radio Noord.

Nog even terug naar Radio Tour de France, voor velen is de Tour op de radio spannender dan op tv. De legendarische verslaggever Theo Koomen was ook nooit te beroerd om het wat aan te dikken en ‘Ga door Hénnie…, Hénnie ga dooorrrrr!’ te roepen, terwijl hij in een maisveld stond en geen renner zag. Niemand die ook maar op het idee kwam hem daarvoor te schorsen.

Met dank aan: Piet van Dijken, Rolf Schreuder en het Genootschap radiojingles en -tunes.

Volgende maand een nieuwe Kuchknop.

Bijdragen zijn welkom: sybrand.verwer@gmail.com

1 Comment

  1. Wanneer er Radio Tour de France bijdragen worden gedaan, zou men beter bij mensen te rade kunnen gaan die er 10-tallen jaren bij hebben gewerkt !! Het Hennie Kuiper fragment is wel ’n héél erg eigen leven gaan leiden !!! Men haalt hier weer diverse items door elkaar . Dom en niet erg journalistiek !

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*