ABBA in Door Andere Ogen bij MAX

Op maandag 15 oktober om 20.25 uur op NPO 2 staat het MAX-programma Door Andere Ogen in het teken van ABBA. De Zweedse band wordt geschetst door onder meer Antje Monteiro, Carl Magnus Palm en Cor Bakker.

Deze aflevering van Door Andere Ogen toont een portret van de hitmachine ABBA, bestaande uit Benny, Björn, Agnetha en Anni-Frid. Wie zijn zij? Hoe vonden ze elkaar? Hoe is het mogelijk dat ze na alle successen en persoonlijk drama onderling nu weer samen aan de slag gaan? Aan het woord komen Ingmarie Halling (curator van het ABBA Museum in Stockholm), Carl Magnus Palm (biograaf van de groep), journalist Cornald Maas, pianist Cor Bakker en zangeres Antje Monteiro, hoofdrolspeler in de musical Mamma Mia!.

Eind van het jaar lanceert het Zweedse viertal weer nieuwe nummers. ABBA heeft niet alleen nieuw materiaal opgenomen, maar gaat ook weer op tournee. Met behulp van nieuwe technieken verschijnen de bandleden als virtuele hologrammen op het podium. ”Ik heb de nieuwe nummers gehoord en ze zijn fantastisch”, zegt Ingmarie Halling, ”het is nog altijd goede wijn, gerijpt met de jaren.”

Ook de geschiedenis wordt belicht: de ongekende doorbraak op het Eurovisiesongfestival van 1974, de muzikale passie, het raffinement van de composities, de marketing en de onderlinge verhoudingen. Cor Bakker is nog altijd geraakt door de houdbaarheid van veel ABBA-nummers. ”Virtuoze trucs, die je eigenlijk alleen in klassieke muziek tegenkomt, verwerkt in hun popsounds. Daarom gaat het nooit vervelen.”

Cornald Maas beschrijft waarom ABBA populair was en bleef, dwars door alle generaties heen. ”Je opa en oma konden er net zo van genieten als hun kinderen en kleinkinderen. De vier waren voor iedereen acceptabel, in een tijd dat de wereld nog gebukt ging onder de koude oorlog en het grauwe nihilisme van de punk.”

Over Door Andere Ogen
Door Andere Ogen is een actueel biografieënprogramma onder leiding van Fons de Poel. In dit MAX-programma worden de levens en carrières belicht van spraakmakende personen uit de werelden van o.a. sport, amusement, cultuur en politiek. Intimi, deskundigen, familieleden en andere betrokkenen voorzien de levensverhalen van duiding en zorgen voor originele invalshoeken en nieuwe perspectieven.

Door Andere Ogen – ABBA
Maandag 15 oktober
Om 20.25 uur op NPO 2

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*