Ab Nieuwdorp presenteert live Last Night of the Proms

AVROTROS-presentator Ab Nieuwdorp is één van de drie buitenlandse presentatoren die dit jaar live verslag mogen doen van de wereldberoemde slotavond van het grootste klassieke muziekfestival ter wereld: De Britse Last Night of the Proms. Hij neemt op 9 september plaats in de loge van The Royal Albert Hall om het Nederlands publiek via NPO Klassiek live mee te laten genieten van deze unieke avond vol feest en Britse tradities. 

Auditie voor de presentatieklus 
Voor Nieuwdorp – presentator van De Klassieken op NPO Klassiek – is de presentatie van The Last Night of the Proms ‘als een droom die uitkomt’. “Alles komt bij elkaar; mijn liefde voor klassieke muziek, voor Engeland en voor de Engelse tradities.” Hij kreeg de presentatie niet op een presenteerblaadje aangereikt. “Ik heb auditie moeten doen bij de BBS. Uiteindelijk hebben ze besloten dat ik mee mocht doen. Reden daarvoor was onder meer mijn podcast ‘England, My England’ over Engelse muziek.” 

Muzikaal spektakel
Nieuwdorp kan bijna niet wachten totdat de eerste tonen klinken in de Royal Albert Hall. Cellist Sheku Kanneh-Mason en sopraan Lise Davidsen vergezellen het BBC Symphony Orchestra and Chorus dit jaar op het podium. Marin Alsop is de dirigente van dienst. Zij verzorgen samen een gevarieerd aanbod van licht klassieke stukken. Traditiegetrouw zijn in ieder geval de welbekende klanken van Land of Hope and Glory van Edward Elgar te horen, evenals Jerusalem, dat de Britten beschouwen als hun tweede volkslied. 

Feest en traditie in de Royal Albert Hall 
Niet alleen op muzikaal gebied kent deze avond haar eigen tradities. Zo is het publiek en het orkest altijd feestelijk en opvallend uitgedost, vaak met de Britse vlag als accessoire. Een deel van het publiek heeft staplekken in de wereldberoemde concertzaal en meezingen, -klappen en zelfs -toeteren is op de juiste momenten toegestaan. Al deze ingrediënten maken het tot een unieke belevenis waar heel Nederland door de ogen van Ab Nieuwdorp dit jaar live getuige van kan zijn. 
 Last Night of the Proms, 9 september om 19.00 uur bij AVROTROS op NPO Klassiek

Eind september vertelt Ab Nieuwdorp alles over zijn belevenissen bij The Last Night of the Proms in een speciale aflevering van zijn podcast England, my England, te beluisteren via de gratis NPO Luister-app en alle populaire podcastplatforms.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*