60 jaar Oudejaarsconferences

Wim Kan wordt gezien als de grondlegger van de Nederlandse oudejaarsconferences. Hij begon precies 60 jaar geleden (in 1954) met zijn oudejaarsconference voor de radio.  In 1956, 1958, 1960, 1963 en 1966 volgden er meer, altijd bij de VARA. Het unieke aan zijn conferences was dat hij politici van alle gezindten op de hak nam, ook van zijn eigen zuil. 
In 1973 hield ‘Mr. Oudejaarsconference’ zijn eerste oudejaarsconference voor de televisie. Het werd een groot succes en hij brak alle kijkcijferrecords. De 8,8 die de kijkers gaven, is nog altijd de hoogste waardering ooit. Van de elpee van de oudejaarsconference gingen er zo’n 300.000 stuks over de toonbank. Wim Kan was trouwens niet tv-pionier op gebied van oudejaarsconferences. Seth Gaaikema was hem op televisie voor geweest. Freek de Jonge heeft trouwens de meeste Oudejaarsconferences op zijn naam staan. Hij ‘deed’ het 13 maal.  Wim Kan (11x), Lebbis en Jansen (11x), Seth Gaaikema (6) en Youp van Hek (6x). 

Precies 60 jaar na de eerste Oudejaarsconference kan de Nederlandse kijker dit jaar genieten van Youp van ’t Hek en Guido Weijers 

Videofragment Oudejaarsconference Wim Kan (VARA ’73)

 

 

Bron: Wikipedia

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*