4,2 miljoen kijkers voor Elfstedenzwemtocht

De Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden trok bijna 4,2 miljoen mensen op televisie.

Gisteren was uiteraard het meest bekeken moment. Tijdens M ging Maarten over de finish en kort daarna keken er bijna 2 miljoen mensen naar NPO 1. In deze tijd van het jaar kijken er normaal rond dat tijdstip circa 800.000 mensen naar NPO 1.*

Het liveblog op de NOS-app en NOS.nl is gisteren 2,6 miljoen keer bezocht. Via YouTube zond de NOS een 360 graden livestream uit. Die is 4,5 miljoen keer bekeken en daarmee de meest bekeken video van dit moment.

* Ter vergelijking: vorig jaar keken 2,3 miljoen mensen naar de Elfstedenzwemtocht en trok de huldiging 1,4 miljoen kijkers.

1 Comment

 1. Ik kijk regelmatig naar Omroep Friesland en zeker dit weekend hoe ze “de 11 steden van Maarten” verslaan.
  Ook omdat ik 3 jaar in Friesland heb gewoond tot volle tevredenheid. En veel van de steden die Maarten aandoet ken ik, vooral in de buurt ten Noorden van Harlingen.
  Want na Piaam werd Sint Annaprochie onze woonplaats voor 3 jaar. Dar spreken ze trouwens geen Fries maar Bildts. En da’s een beetje mengeling tussen Fries en Zuid Hollands.
  Zaterdag moesten we uren kijken naar een presentator groot in beeld met links heel erg klein de zwemtocht van Maarten. Zondag en maandag was dat gelukkig beter.
  Terug naar Omroep Friesland. Ik heb mij enorm “gestoord” aan het feit dat ze niet even bij alle belangrijke plaatsen even in het beeld de namen van de plaatsen. In het Fries en Hollands. De meeste plaatsen kan ik wel thuis brengen maar, juist nu veel mensen in de rest van ons land denk ik ook naar Omroep Friesland kijken. Bij de KPN kan dat zeker en dan anere aanbieders weet ik niet. Want bij de KPN zit het wel omdat de provincie Friesland de doorgeef kosten betaald die de Omroep zou moeten betalen. En bij de provincie Friesland vinden ze de Fries cultuur belangrijk en omdat het Fries onze tweede taal is. En het was een geweldige promotie voor Friesland !

  En dan wordt toch de (oud)programmamaker in mij weer “wakker” en denk dan, “jonge,jonge, denk nou effe door.”
  Ik ben een “fan” van de regio omroepen maar dit was niet best.

  Toch herken ik dat wel in de Friezen, beetje eigenwijs en ook trots op hun taal maar hier slaan ze de plank mis.
  Inmiddels woon ik weer, zoals mijn Friese buren steeds zeiden, in Holland, op de Veluwe, midden in de Biblebelt maar dat is “another story”. En…….nog steeds geen wolf gezien.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*