3Doc: Kurt Cobain: Montage of Heck

3Doc: Kurt Cobain: Montage of Heck is een ruige tocht door het leven van de succesvolle zanger, gitarist, en liedjesschrijver van Nirvana, tot aan zijn tragische zelfmoord op zevenentwintigjarige leeftijd.

Zaterdag 8 april, 21.55 uur, NPO 3Getuigenissen van onder andere Cobain’s moeder en zus; zijn weduwe, Courtney Love; ex-vriendin Tracy Marander; ex-bandlid Krist Novoselic wisselen elkaar af met Cobain’s eigen woorden. Filmmaker Brett Morgen had toegang tot de persoonlijke archieven van Cobain en trof een schat van nieuw materiaal aan, die het turbulente leven van Cobain documenteert en zijn compromisloze creatieve geest laat zien.

De filmmaker vond een geluidsmontage met de titel ‘Montage of Heck’, en deze opname inspireerde hem tot de titel van de film. Deze opname op een viersporen cassetterecorder bestaat uit fragmenten van liedjes, gemanipuleerde radio-opnamen, demo’s en geluidsfragmenten van Cobain. Met behulp van Cobain’s kunstwerken, fotografie, tijdschriften en familiefoto’s zijn er originele animaties gemaakt door de Nederlandse animator Hisko Hulsing, die de belangrijke momenten uit het leven van Cobain illustreren.

Acht jaar werkte de regisseur aan Kurt Cobain: Montage of Heck. De film laat zien datde legendarische muzikant als kind begaafd, overgevoelig, hyperactief en meedogenloos perfectionistisch was. Al heel jong begon hij met muziek maken en tekenen. Als tiener ontdekte hij de punk, muziek die hem op het lijf geschreven was. Hoe beroemder hij werd, hoe meer zijn drugsgebruik en destructief gedrag toenamen.

Regie: Brett Morgen
Uitvoerend producent: Frances Bean Cobain (Dochter van Kurt Corbain)

Uitzending: Zaterdag 8 april om 21.55 uur op NPO 3

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*