150X Loeki de Leeuw

Loeki de Leeuw van geestelijk vader Joop Geesink werd van 1972 tot 2004 tussen de reclame commercials van de STER gebruikt. De oorsprong van de naam ‘Loeki’ is niet geheel duidelijk, maar er wordt gezegd dat zijn naam een afleiding is uit het Engelse werkwoord to look, om de de televisiekijker ook tijdens het reclameblok aan de buis gekluisterd te houden. In alle 7.000 filmpjes die er zijn gemaakt had de reclameleeuw nagenoeg geen tekst, op de bekende kreet “Asjemenou” na. In de filmpjes waren naast Loeki ook Welpie het kleine leeuwtje, Piep de Muis, Roosje het leeuwinnetje, Guusje het kleine eendje en Filiep de blauwe olifant te zien.

Na de dood van Joop Geesink nam dochter Louise in 1984 het werk over. Zij begon in 1986 een Loeki-strip voor het kinderblad Okki. Loeki de Leeuw verscheen eind 2004 voor het laatst in de reclameblokken. Voor de STER waren de kosten van de productie en uitzending de reden om te stoppen met de filmpjes van Loekie, waarvan ieder jaar driehonderd nieuwe werden besteld. 

Loeki was zo verbonden met de reclame op de publieke zenders dat de prijs voor de beste reclame naar hem vernoemd is: de Gouden Loeki. Tegenhanger hiervan is de Loden Leeuw voor de meest irritante televisiecommercial. Wil je met Loeki op de foto? Kijk dan op de website van Beeld & Geluid. 

Zie onderstaande video met 150 Loeki de Leeuw spots: 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*