‘100 jaar radio’ over ‘In de Rooie Haan’ en ‘Spijkers met Koppen’

Op 5 januari 1974 begon op de VARA radio In de Rooie Haan, live vanuit een geïmproviseerd café in de hal van de studio in Hilversum. Een politiek café op de zaterdagmiddag dat al snel hét podium werd voor ministers, staatssecretarissen en Kamerleden waar nieuws gemaakt werd dat het ANP en de maandagkranten haalde. Veertien jaar later werd het programma opgevolgd door ‘Spijkers met Koppen’ dat heel anders en toch een beetje hetzelfde was. Dat programma bestaat inmiddels 31 jaar.

Bert Kranenbarg praat met drie makers van de programma’s. Bedenker en eindredacteur Jan Nagel vertelt hoe hij alle ministers van het kabinet Den Uyl aan tafel kreeg. En hoe hij het café in toom hield als VVD-er Hans Wiegel te gast was. Waarom wilde hij discjockey Felix Meurders als één van de presentatoren? En waarom mislukte het om het succesvolle radioprogramma op televisie te krijgen?

Felix Meurders zat in het presentatietrio van In de Rooie Haan en presenteert nu nog steeds Spijkers met Koppen – al is er discussie over hoe lang hij dat nog mag doen. Hij weet te vertellen hoe de redactie van de Rooie Haan Joop den Uyl te grazen nam toen ze in de gaten kregen dat hij altijd vooraf wist welke vragen gesteld zouden worden. En vertelt hoe de EK-finale van 1988 waar Oranje won de doodsteek bleek te zijn voor de Rooie Haan.

Nicolette Schouten begon als gastvrouw en producer bij In de Rooie Haan en is nu nog steeds redacteur van Spijkers met Koppen. Wat maakt de programma’s zo bijzonder dat ze in 35 jaar niet is weggegaan? Welke politici waren het leukst om te ontvangen? En waarom is Spijkers met Koppen nog steeds zo populair.

Natuurlijk zijn er ook veel fragmenten uit de beide programma’s te horen.

Iedere donderdagmiddag viert Bert op 5 op NPO Radio 5 de verjaardag van de radio. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het eerste radioprogramma in Nederland werd gemaakt. Daarom staat Bert op 5 wekelijks stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over Met het oog op morgenDe toestand in de wereld (door mr. G.B.J. Hiltermann), Raden maaren De Stemband (met Kees Schilperoort), ‘Echt oude radio’ met mediahistoricus Bas Agterberg van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid,Cappuccino van Sjors Fröhlich en Radio Tour de France.

Alle portretten zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl en de bekende podcastkanalen.

Bert op 5 over Radio Tour de France, donderdag 29 augustus 16-18 uur, KRO-NCRV,

NPO Radio 5.

1 Comment

  1. In 1974 deed ik om gezondheidsredenen, een jaar later dan gepland, eindexamen atheneum, wat ik toen heel erg vond. Een grote troost was het politieke cafe “In de Rooie Haan”, waar ik op zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur speciaal voor thuis bleef. Ik kan me ook herinneren dat Wim Bosboom, toen nog “links”, deel uitmaakte van het team presentatoren. Het was best een roemruchte periode met het meest “linkse” kabinet dat Nederland ooit heeft gehad. (Den Uyl/Van Agt, 1973-1977). Het thema luidde: “Spreiding van kennis, inkomen en macht”. PvdA, D’66 (toen nog met apostrof), PPR met extraparlementaire steun van KVP en ARP (tegenwoordig zou dat “gedogen” heten). Op 22 maart 1977 struikelde deze regering over 1 van de vier kernwetsvoorstellen: de grondpolitiek, die beoogde speculatie met bouwgrond door projectontwikkelaars aan banden te leggen. Minister van Financien van der Stee ging dwarsliggen en maakte verdere samenwerking met de progressieve partijen onmogelijk. Op 24 mei boekten de sociaal democraten hun grootste verkiezingsoverwinning ooit: van 43 naar 53 zetels. Maar dat tweede kabinet Den Uyl kwam er nooit. Kwade tongen beweren, dat Dries van Agt de vorming van zo’n tweede hervormingskabinet van meet af aan saboteerde. Na een slopende (in)formatieperiode, die in het zicht van de haven strandde, sloot de voorman van het net opgerichte CDA binnen enkele weken een akkoord met de oppositieleider van de VVD: Hans Wiegel. Want ze hadden immers een nipte, maar werkbare meerderheid van 77 (hoe symbolisch in het jaar 1977!) zetels. Heel vooruitstrevend Nederland riep: “KUT!!!”.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*