Beeld en Geluid laat zich horen met honderd jaar radio

Radio is springlevend. Dat is de boodschap die Beeld en Geluid dit jaar uitdraagt, in aanloop naar de honderdste verjaardag van de radio in Nederland op 6 november 2019. Met een grootse radiocollectie laat Beeld en Geluid de relevantie van het medium door de jaren heen zien én horen tijdens diverse festiviteiten die zich in het najaar van 2019 afspelen.

Springlevend en innovatief
Van De bonte dinsdagavondtrein en de Top 2000 tot verslaggeving van 9/11 en de historische tocht van De Uiver: radio is een medium dat zowel de massa als het individu in vervoering en beweging brengt. Bovendien weet het medium zich voortdurend aan te passen aan veranderende sociale, culturele en technologische omstandigheden. Zo is radio met de komst van SmartRadio, podcasts en online radio bezig met een enorme innovatieslag. Reden genoeg om het maken van radio en het belang van het medium centraal te stellen in de viering van honderd jaar radio.


Radio laat zich horen bij Beeld en Geluid
Vanaf oktober 2019 staat Beeld en Geluid geheel in het teken van radio, maar ook in aanloop naar het najaar vinden er diverse feestelijke eerbetonen aan het medium plaats. Zo voert het symfonieorkest Ricciotti je terug naar de tijd waarin de radio het centrale punt van de huiskamer was, wordt er tijdens Dutch Media Week gefocust op de radiomakers van nu en staat de Project Space in het museum in het teken van innovatieve audio-uitvindingen. Rond 6 november staat de geschiedenis van en de kennis over radio centraal en in december sluiten NPO Radio 2 feestelijk af met de Top 2000. Kijk hieronder voor de precieze radioprogrammering bij Beeld en Geluid.

 • Muzikale viering van 100 Jaar Radio (3 mei 2019)
  Tijdens haar Eeuwige Radiotoer duikt het Ricciotti Ensemble in een wereld vol nostalgie, waarin de radio het centrale punt van de woonkamer was en er voor veel mensen een nieuwe klankwereld werd gepresenteerd. Dat doet zij met een breed repertoire – klassiek en populair. Het snelste symfonieorkest van Nederland reist samen met jazz zanger Henk Kraaijeveld van 30 april t/m 5 mei door heel Nederland. Met haar programma doet zij vrijdag 3 mei Beeld en Geluid aan.
 • De KinderRadioFabriek (5 oktober t/m 14 januari 2020)
  Zelf in de huid kruipen van een echte radiomaker: dat is toch het allerleukst? In de KinderRadioFabriek is iedereen radiomaker. Bekijk samen met je (groot)ouders het verleden van radio, beleef de verbeeldende kracht van geluid en voorspel de toekomst van radio. Kruip in de huid van een radio-dj, presenteer het radionieuws of maak een podcast. Met aanvullende workshops en masterclasses van bekende radiomakers en -dj’s is het hele gezin in één klap op de hoogte van de wondere wereld van radio. De KinderRadioFabriek is ook toegankelijk voor schoolgroepen.
 • Dutch Media Week (5 t/m 12 oktober 2019)
  Voor elke radioliefhebber is er iets te doen tijdens Dutch Media Week. Breng een bezoek aan radiostudio’s, woon live radio-uitzendingen bij of ga in gesprek met makers: het kan allemaal. Zo luister je bij Beeld en Geluid mee met de live-opname van Vincent Bijlo’s ‘Hallo Hier Hilversum’-podcast en de locatie-uitzendingen van Efteling Radio. Bovendien is de Project Space gevuld met allerlei innovatieve audio-projecten waarmee je een kijkje neemt in de toekomst van radio en vieren we op maandag 7 oktober het Grote 100 Jaar Radio Gala, waarin 100 memorabele radiofragmenten, personen en gebeurtenissen centraal staan. Deze feestelijke avond is live te beluisteren op NPO Radio 1. Daarnaast zijn er tijdens Dutch Media Week ook voor mediaprofessionals diverse programma-onderdelen met de focus op radio. Zo is er is veel aandacht voor nieuwe trends en ontwikkelingen en worden op woensdag 9 oktober de Online Radio Awards bij Beeld en Geluid uitgereikt aan ‘internet only’ radiomakers en podcasters.
 • De Dag van de Radio (6 november 2019)
  Op 6 november is het precies 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda zijn eerste radio-uitzending verzorgde vanuit Den Haag. NPO Radio 1 en Beeld en Geluid presenteren daarom op deze datum de Dag van de Radio. Ook vindt de presentatie van het boek ‘Honderd jaar radio’ onder redactie van Huub Wijfjes plaats bij Beeld en Geluid. Het boek laat zien hoe radio van nieuwe en onbekende technologie uitgroeide tot een mainstream medium dat iedereen, onafhankelijk van achtergrond, omstandigheid en locatie, verbindt. Tijdens de presentatie wordt een tip van de sluier opgelicht.
 • Internationale Radio Conferentie (7 en 8 november 2019)
  Op donderdag 7 en vrijdag 8 november organiseert Beeld en Geluid de Internationale Radio Conferentie. Wetenschappers en radio-geïnteresseerden zijn welkom om deel te nemen aan diverse sessies over de ontwikkeling van de programmering van nieuws, muziek en sport op de radio en internationale uitzendingen door gerenommeerde internationale sprekers als prof. Kate Lacey van University of Sussex en prof. Michele Hilmes van University of Wisconsin-Madison.
 • Top 2000 (25 t/m 31 december 2019)
  Kers op de taart van de 100 jaar Radio festiviteiten is – hoe kan het ook anders – de Top 2000. Van woensdag 25 december tot en met dinsdag 31 december zendt NPO Radio 2 weer live uit vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid.

Kijk voor meer informatie op www.beeldengeluid.nl/bezoek/agenda/100-jaar-radio

Over Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen benadert vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*