Nieuws

TV Moment: Popie Jopie (1985)

Door: Redactie - December 6, 2014

Spreekbuis.nl brengt de hoogtepunten, maar ook dieptepunten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis onder de aandacht. Dit maal: 'Popie Jopie'.

Pisa was een satirisch tv-programma dat van 1982 tot 1985 door de VARA werd uitgezonden. Henk Spaan en Harry Vermeegen maakten vervolgens een overstap naar Veronica, waar het programma tussen 1986 en 1989 onder de naam "Verona" te zien was. 

De meest geruchtmakende item van hun tv-serie was ongetwijfeld 'Popie Jopie' (1984/1985), geïnspireerd door het komende bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in mei 1985. Spaan was verkleed als paus en Vermeegen reed hem als chauffeur in de pausmobiel rond.  

Het lied Popie Jopie was vaak op de radio te horen en behaalde 30 jaar geleden de derde plaats in de top 40. 'Popie Jopie' was zo populair dat het in sommige woordenboeken werd opgenomen met de betekenis: 'populair of zich populair gedragend'. 

De paussatire haalde flink wat media aandacht, maar kritiek van gelovigen zoals bij het boek Duivelsversen van Salman Rushdi, Khomenie-persiflage Rudi Carrell en Theo van Gogh's Submission film was er nauwelijks.  Veel katholieken zongen zelfs het lied mee: Popie Jopie yeah!

Popie Jopie videoclip (1985):

 

Onzorgvuldigheden of inhoudelijke feedback? Meld het ons.


« Redacteur RTL Z (Economie) Het geheim van Bohemian Rhapsody ontrafeld »

Deze site is gemaakt door Two Kings en draait op Bolt.