Nicolas Ruis: “Mijn grote droom is om op zondag ‘Langs de Lijn’ te gaan presenteren”

Nicolas Ruis (40) is afgelopen jaren op radiogebied actief geweest bij onder andere ANP, Qmusic en Omroep Max. Naast radio was hij als voice-over in tv-programma’s en commercials te horen van o.a. SBS, National Geographic, De Telegraaf en Coca Cola. Dit jaar zit hij weer achter de microfoon bij NH Radio en presenteert hij het populaire programma ‘De Agenda’. Hij heeft hiermee bewezen al lang niet meer alleen ‘het zoontje van’ te zijn. Toch heeft hij voor de toekomst één vurige wens, waar hij zijn graag zijn vader Willem Ruis mee wil opvolgen: de presentatie van NOS-sportprogramma ‘Langs de Lijn’.

Een aantal jaar ben je nieuwslezer bij ANP en Qmusic geweest. In 2015 vormde je samen met Tim Klijn een radio-duo in de ochtendshow van Radio 10. Enkele maanden later kondigde al je vertrek aan. Wat ging er mis?
Het was vooral dat de chemie er tussen ons niet voldoende was, maar ook het feit dat ik weliswaar ervaren was als nieuwslezer, maar nog nooit als sidekick had gewerkt. Da’s toch een heel andere tak van sport. Als je dan gaat werken met iemand als Tim, die toen al 19 jaar ervaring had bij 538 en daar de vaste vervanger was van Edwin Evers en zijn perfect op elkaar ingespeelde sidekicks, dan heb je een flinke uitdaging. En dat is me toen helaas niet gelukt. Ook denk ik dat Tim beter op z’n plek is als solo-dj, wat ie nu ook weer doet bij Radio Veronica.

Hoe ben je bij NH Radio terecht gekomen?
Ik zat bij Omroep Max, als samensteller van verschillende programma’s van NPO Radio 5, maar ik kreeg er niet de kans om een programma of een programmaonderdeel zelf te presenteren. NH Radio diende zich aan nadat ik met Jos Heeremans had gesproken. Die bood me die kans wel. Overigens is dat niet het enige dat ik doe bij NH Radio, ik ben producer en redacteur bij het programma June tot Twaalf, dat iedere werkdag van 9 tot 12 wordt uitgezonden. Ik zelf heb het programma ‘De Agenda’, iedere zaterdag en zondag van 8 tot 10, waarin mensen inbellen die een evenement organiseren. Hartstikke leuk, je spreekt met alle soorten mensen, van galeriehouders die een expositie hebben georganiseerd, tot Beppie Nieuwenhuis van Café De Twee Zwaantjes in de Jordaan die de beste accordeonist van Nederland heeft en niet te vergeten Rinus de zingende barkelner. Hilarisch vind ik dat.

Vorig jaar was het precies 30 jaar geleden dat je vader in zijn vakantiehuis Spanje een hartinfarct kreeg. De afgelopen jaren zijn er documentaires en zelfs een musical rondom Willem Ruis gemaakt. Je gaf al eerder aan wel klaar te zijn met interviews over hem.
Da’s niet helemaal waar, maar waar ik klaar mee ben zijn steeds dezelfde vragen. “Hoe oud was je (9), ben je trots op hem (ja), is er ooit een nieuwe Willem Ruis opgestaan (misschien Carlo Boszhard, maar verder niemand) en zou je nooit in zijn voetsporen willen treden (niet op tv, wel als presentator van Langs de Lijn op zondag op radio 1)”, maar ik ben er zeker niet klaar mee om over hem te praten. Want hoe je het wendt of keert, het is natuurlijk wel geweldig wat hij heeft neergezet. Hij is maar 10 jaar op tv geweest, maar mensen lullen er al 30 jaar over. Da’s gerust een prestatie te noemen.

Je ben nu bijna net zo oud als toen je vader Willem Ruis overleed. Wat doet met je?
Stiekem best veel. Ik had het afgelopen jaar ook een beetje last van mijn hart, kloppingen en andere dingen die niet helemaal goed waren en dat zet je wel aan het denken. Ik heb me daarom volledig laten doorlichten en het is allemaal niet zo erg. Maar ik ben wel gestopt met roken, ik lig ’s avonds nooit meer na 11 uur in bed en ik drink ’s avonds nu een glas wijn in plaats van een heleboel bier. Het zet je aan het denken en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik nog lang niet dood wil. Het leven is eindelijk weer leuk, dus daar wil ik graag van blijven genieten.

“NH Radio wordt een modernere zender”

Het nieuwe kabinet heeft aangegeven dat regionale media steeds belangrijker gaat worden. Wat merk je daarvan bij jouw omroep?
Ik merk dat steeds meer mensen ons weten te vinden. Onze online-afdeling heeft het superdruk en de content wordt echt veel bekeken. Ook NH Radio groeit weer. Arjan Snijders, onze nieuwe station manager, weet heel goed hoe je met storytelling aansluit bij het publiek. Ons publiek is iets ouder, maar wel nieuwsgierig naar wat er zich in hun buurt afspeelt. NH Radio wordt een modernere zender, die zich niet perse wil meten met de landelijke muziekzenders, maar ook niet truttig wil zijn. Daar slagen we met z’n allen al heel goed in.

In de media werd afgelopen weken veel gesproken over de kloof tussen randstad en provincie, waarbij er bijvoorbeeld totaal anders wordt gedacht over onderwerpen zoals de Zwarte Pietendiscussie. Door de landelijke media uit de randstad zouden ‘provincialen’ te weinig een stem hebben. Wat doet NH Radio hier mee?
Wij bedienen allebei. Amsterdam en Haarlem zijn grote steden in de provincie, maar Wormer of Oosterblokker behoren ook tot ons gebied. Ja, dan moet je zorgen dat de inwoners van beide gebieden zich aan jou kunnen spiegelen. Ik denk dat we daar goed in slagen. In die Zwarte Pietendiscussie nemen wij geen stelling. Belangrijk is dat we iedereen horen, voor en tegen. Uiteindelijk willen wij informeren, inspireren en verbinden. En dat laatste doe je het beste door naar elkaar te luisteren en elkaar ruimte te geven.

NLPO heeft aangegeven veel lokale omroepen op te laten gaan in streekomroepen. Hiermee lijken deze omroeporganisaties in het vaarwater van regionale omroepen te komen. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Ik denk juist dat dit wel goed is. Mensen willen graag weten wat er bij hen om de hoek gebeurt en daar zijn lokale omroepen uitermate geschikt voor. Wij bedienen toch nog een iets grotere markt. Op dit moment werken we met NH Nieuws samen met tientallen lokale omroepen. We vormen samen het NH Nieuwsnetwerk, waardoor we in de haarvaten van se samenleving zitten en precies weten wat er leeft.

NH Media en AT5 zitten beiden in een pand. Hoe gaat het tussen beiden?
Volgens mij gaat dat prima. De beide redacties delen elkaars content en op productioneel niveau wordt veelvuldig samengewerkt. Bij NH Radio schuift een nieuwsredacteur elke dag even aan om live het laatste nieuws uit Amsterdam te vertellen. NH Radio is voor de provincie Noord-Holland en daar is Amsterdam een belangrijk onderdeel van.

Op de landelijke televisie komen er in de nabije toekomst regiovensters, waardoor het regionale nieuws ook op landelijke zenders te zien is. Zouden zo’n regiovenster dit volgens jou ook werken voor radio?
Ik denk het wel, maar dan zou het slim zijn om daar het DAB+ netwerk voor te gebruiken. Daarmee kun je bijvoorbeeld een extra regionaal nieuwsblokje toevoegen aan het landelijke NOS-journaal als je langs een bepaalde plek rijdt. Dat schept toch weer een band met de omgeving waar je bent, en dat lijkt me wel wat.

Je hebt al flink wat radio-ervaring opgebouwd. Wat is je ambitie voor komende jaren?
Laten we voorop stellen dat ik het nu enorm naar mijn zin heb bij NH Radio en dat ik er absoluut de kans krijg mezelf te ontwikkelen en die ook elke dag aangrijp. Ik presenteer nu elke zaterdagochtend ‘De Agenda’ en ik mag daar een beetje mijn eigen sausje overheen gooien. Ik ben van plan om daarvoor meer gebruik te gaan maken van social media, videocontent plaatsen dit echt met radio te implementeren. Mijn grote droom is om op zondag ‘Langs de Lijn’ te gaan presenteren op Radio 1. Mijn vader deed dat in de jaren ‘70 en ‘80 ook al. Dit is echt het enige wat hij deed waarin ik hem wil opvolgen. Ik ben een sportfreak, kan goed improviseren, heb een goede stem én ben een prettige collega. NOS mag me daarvoor altijd voor bellen, maar voorlopig ga ik steeds beter worden bij NH Radio. Zelf denk dat ik over een paar jaar de ideale presentator ben voor Langs de Lijn. Ik ben jarenlang te bescheiden geweest om dat te uiten, maar nu heb ik de ervaring en het vertrouwen om dit wel hier aan te geven.

“Hilversum is altijd de mediastad geweest. Waarom zouden we dat veranderen?”

Vrijwel iedereen geeft aan dat online radio de toekomst heeft. Hoe kijk je daar zelf tegenaan?
Ik weet zeker dat dit de toekomst heeft. Ik ben zelf nog een ouderwetse FM-luisteraar, ondanks dat ik in mijn auto tegenwoordig ook DAB+ en online kan ontvangen en daar steeds meer gebruik van maak. Ik denk dat al deze radiovormen komende jaren naast elkaar moet blijven bestaan. Elkaar aanvullen kan prima toch? Waarom zou je iets moeten weggooien wat nog prima werkt, maar ik vind ook dat je iets anders dat goed werkt er daarom prima naast kan gebruiken.

Je bent zelf een geboren en getogen Hilversummer. Volgend jaar viert Hilversum 100 jaar als Mediastad. Verwacht je dat Hilversum de status dé mediastad van Nederland komende jaren kan behouden?
Hilversum is altijd de mediastad geweest. Waarom zouden we dat veranderen? Het Mediapark mogen ze wel eens een flinke make-over geven. De omroepgebouwen zouden ze een goede schoonmaakbeurt moeten geven, zodat het park niet meer de uitstraling heeft van een industrieterrein in een troosteloze DDR-stad uit 1973. Hilversum is ook– ondanks het drama op verkeersgebied – nog altijd beter te bereiken dan Amsterdam.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*