Onderzoek: Aanbod in televisiepakketten is divers en stabiel

Alle aanbieders van televisiepakketten met minimaal 100.000 abonnees, zoals Odido of Ziggo, voldoen aan de doorgifteverplichting en hebben voldoende zenders in hun standaardpakketten. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar het aanbod van televisiepakketten door het Commissariaat van de Media. 

 Doorgifteverplichting 

Ieder standaardtelevisiepakket van grote pakketaanbieders in Nederland moet minstens 30 zenders aanbieden. Daarnaast zijn bepaalde zenders verplicht, zoals de zenders van de NPO en de lokale publieke omroep van de gemeente waar de kijker woont. Alle pakketaanbieders voldoen hieraan. Gemiddeld komt het aantal zenders in een standaardpakket uit op 58, exclusief regionale en lokale zenders. 

De doorgifteverplichting zorgt ervoor dat een groot publiek op een laagdrempelige manier en tegen lage kosten (journalistieke) programma’s van onder andere de publieke omroep kan zien en zo op de hoogte blijft van wat er speelt in de wereld. Een soortgelijke verplichting is er niet voor sociale media. Een gevolg hiervan is dat journalistiek aanbod hier niet goed vind- en zichtbaar is, terwijl Nederlanders wel steeds meer tijd besteden aan online aanbod en minder aan lineair aanbod.

De doorgifteverplichting voor lineaire televisie is al jaren stabiel en goed, en het nieuwsgebruik en de interesse en het vertrouwen in nieuws onder televisiekijkers is hoog (zie o.a. Digital News Report 2025). Daarom deden wij in het Digital News Report de aanbeveling om big tech te reguleren zodat journalistiek aanbod online net zo zichtbaar en vindbaar is als op de televisie. 

Diversiteit aan zenders en genres 

Ook de diversiteit binnen zenders en genres in de pakketten is hoog. Gemiddeld heeft een standaardpakket 14 genres. Voorbeelden van genres zijn amusement, sport, muziek of kinderen.

7 Comments

  1. toch blijft de keuze beperkt. tijdens verkiezingen in bv de vs wil ik een paar extra nieuwszenders en niet alleen cnn. kan alleen via iptv

  2. Diversiteit aan zenders… Vooral zenders waar bijna niemand naar kijkt. Zo ook bij Ziggo, maar BBC4 doorgeven is voor hen blijkbaar een te groot probleem. Daardoor een groot deel van Glastonbury moeten missen. Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. Typisch Nederlands dat een paar wijze mensen bepalen in welk pakket, je waar naar mag kijken. Raar he dat bepaalde (stream)diensten die live tv aanbieden zo explosief gegroeid zijn.

  3. En dan hebben we het nog niet over de volgorde en kanaal indeling.
    Waarom al die ramsch zenders van RTL en SBS (muv 4 en 6)zo, n prominente positie en bvb ONS voor ouderen pas op 50.
    Vreemd dat een bedrijf dat even voor ONS bepaalt.

  4. Waarom is het nog steeds niet mogelijk om zelf de zenders te kiezen die wil hebben?
    Een van de redenen waarom ik mijn tv abonnement de deur uit heb gedaan en alleen nog maar tv kijk via de apps op mijn tv en streamingsdiensten.

    Off-topic, wanneer wordt eindelijk die app van NPO Start eens aangepakt en gebruiksvriendelijk gemaakt. Echt waardeloos hoe je moet zoeken naar alles. Voor mij wel te begrijpen maar, voor oude mensen veel te ingewikkeld.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*