Gaan hogere defensie-uitgaven opnieuw tot bezuinigingen bij de NPO te leiden?

Nu Nederland zich heeft gecommitteerd aan de NAVO-doelstelling om 5% van het bruto binnenlands product (bbp) te besteden aan defensie en veiligheid, groeit de vrees dat andere sectoren – waaronder de publieke omroep – daarvoor de rekening gaan betalen.

Om aan de norm te voldoen, moet Nederland zijn jaarlijkse defensiebudget vrijwel verdubbelen: van circa 20 miljard euro nu naar zo’n 50 miljard euro per jaar. Deze miljarden zullen ergens vandaan moeten komen, en dat leidt tot politieke discussie over mogelijke bezuinigingen op andere terreinen van de Rijksbegroting.

De publieke omroep, al jarenlang onderhevig aan bezuinigingen en politieke druk, lijkt opnieuw een kwetsbare post. Kamerleden van onder meer VVD, NSC en PVV hebben eerder gepleit voor versobering van de publieke omroep. Met de oplopende druk op de begroting is het risico reëel dat de NPO opnieuw wordt gekort.

Coalitiepartijen zijn verdeeld over de manier waarop de extra defensie-uitgaven moeten worden gefinancierd. PVV wil de staatsschuld laten oplopen. GroenLinks–PvdA wil hogere lasten voor de hoogste inkomens en waarschuwt dat het “kannibaliseren van de verzorgingsstaat” geen oplossing is. Enkele andere partijen kijken juist naar efficiencykortingen binnen de bestaande overheidsstructuur, waaronder cultuur, ontwikkelingssamenwerking en de NPO. Komende tijd zal moeten uitwijzen waar de financiële klappen vallen. Maar dat de extra miljarden voor defensie gevolgen gaan hebben voor andere sectoren, lijkt onvermijdelijk.

6 Comments

  1. Huilie huilie nog voordat we geslagen worden.

    Ik maak me meer zorgen over de zogenoemde onderkant van de samenleving die geheid door de bezuinigingen getroffen zal worden.

    En hoe zou het toch komen dat vooral rechtse partijen op de PO willen bezuinigen.

  2. Er kan heel makkelijk bezuinigd worden op de publieke omroep en dan hoeft er voor de kijker vrij weinig te veranderen.

    1) Dat is stoppen met al die aparte omroepen. Dat is niet van deze tijd. Hebben ze in alle landen om ons heen ook niet.
    2) Dit laten uitvoeren door een nog op te richten onafhankelijke commissie/bureau (zonder politieke inmenging) die uit eindelijk de nieuwe publieke omroep zal worden.
    3) Per wanneer die commissie/bureau aan het werk gaat worden de activiteiten van de nú overkoepelende organisatie NPO per onmiddellijke ingang stopgezet. De organisatie NPO houd op de bestaan.
    4) Zenders gaan weer gewoon Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3 en Radio 1 t/m t heten. Een online/smartphone jongeren platform oprichten. De publieke omroep blijft een streamingdienst houden maar met een andere naam. Het plus gedeelte verdwijnt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*