Frederieke Leeflang (NPO): ‘Inkrimping aantal omroepen is onafwendbaar in een nieuw bestel’

Hilversum / NPO RVB portretten / NPO

NPO-bestuursvoorzitten Frederieke Leeflang heeft in dagblad De Gooi en Eemlander een toelichting gegeven op de toekomstplannen van de publieke omroep te midden van een bezuiniging van 100 miljoen euro, zoals vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord door PVV, NSC, BBB en VVD. Leeflang benadrukt het belang van betrouwbare journalistiek en de rol van de omroep als de “vierde hoeksteen van de rechtsstaat.” Volgens Leeflang zal de publieke omroep zich richten op efficiënter werken door onder andere omroephuizen te combineren en technische infrastructuur te bundelen.

Leeflang zegt: “Iedereen realiseert zich dat het anders moet,” en geeft aan dat er nog niets vastligt, maar dat er deze zomer wel wordt gewerkt aan een ‘bouwstenenbrief’ op het ministerie van OCW over de toekomst van het omroepbestel. Ze voegt toe dat de bezuinigingen ook de lineaire programmering zullen raken: “Dat zijn nogal offers, met personele consequenties, daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan”

Ondanks de uitdagingen blijft Leeflang optimistisch over de digitale toekomst van de NPO. Ze stelt: “We moeten ook een digitale transitie doorzetten, die vraagt aanzienlijke investeringen.”

De bezuinigingen zullen waarschijnlijk leiden tot veranderingen in de programmering en een grotere nadruk op samenwerking tussen omroepen. “Dat wat gezamenlijk kan, moet ook echt gezamenlijk. Dat doen we nu veel te weinig,” aldus Leeflang. Ze benadrukt dat programma’s zoals drama en fictie belangrijk blijven, ondanks de hoge kosten: “Drama en fictie zijn ontzettend duur, maar zó belangrijk.”

Leeflang geeft in het interview aan dat de publieke omroep onmisbaar blijft voor betrouwbare informatievoorziening, maar dat er belangrijke veranderingen en bezuinigingen op komst zijn. “We hebben druk gelobbyd,” zegt ze, en geeft aan dat de NPO zal blijven strijden voor de publieke taak, zelfs in een veranderend mediaklimaat.

Bron: De Gooi en Eemlander

33 Comments

  1. Ons bestel is oud en heeft te veel bestuurders.
    We moeten naar het Belgisch model 1 omroep, met 1 directie en 1 management en 1 programmaraad waar in mensen zitten van alle sociaal maatschappelijke stromingen die Nederland rijk is, denk dat dit de oplossing gaat worden.
    Zoals het nu is, met de diverse clubjes, directie’s en managers is het niet meer houdbaar, en is alles veelste versplinterd.

      • En Ongehoord Nederland, Powned en WNL dan? De versnippering / inefficiëntie komt juist van deze rechtse omroepen + omroep Zwart (wat maakt die omroep eigenlijk?). Andere omroepen moesten fuseren. Nepnieuws en propaganda op kosten van de belastingbetaler.

    • Voor zover ik me herinner heeft België 3 publieke omroepen: VRT voor Vlaanderen, RTBF voor Wallonie en BRF voor duitstalige gebied.

  2. Na jullie als omroep ben moet gewoon anders indeling indeling doen en inderdaad minder omroepen die nu er is die nieuwe is maar niks die ongegrond Nederland die Omroep mag van mij van de buis dat geld van Omroep zwart ook

  3. Schande npo. Biden treedt af. Geen duiding een actualiteiten programma in de avond. Het journaal is hoofdzakelijk een megafoon die berichten doorgeeft van pers bureaus. F*cking Zomergasten waar geen hond naar kijkt. Als de echte loorlog uitbreekt tussen Rusland en het westen in de zomer, is het stil bij de npo.
    De overheid zou een verplichting moeten stellen elke dag een actualiteiten programma, betaald door bezuinigingen op andere programma’s

  4. Het failliet van Radio 1.
    Radio 1 is geen goede nieuwszender, te veel ma t/m vr 9-17.

    Het is zondag avond 21-7.
    Zeer belangrijk nieuws uit VS, Biden trekt zich terug als pres kandidaat.
    Nieuwsbulletin op R1 van 21.00: Nieuws wordt gebracht, corr Marieke de Vries wordt aangekondigd, maar komt niet. Nieuwslezer weet er niet goed mee om te gaan, geen presentator.
    OK, dan programma erna. NIETS hierover , wel Zwarte prietpraat van een omroep die op R1 niets te zoeken heeft, alleen maar met zichzelf en eigen groep bezig. Geen Journalistieke achtergrond aldaar om actueel nieuws te verwerken.

    Dus toch maar BNR geprobeerd, in het verleden zaten die helaas niet erg op het nieuws buiten office hours.
    Maar nu wel, HULDE. prima achtergrondverhaal met goede VS commentatoren.

    Dus Mw Leeflang, als u toch wil saneren dan weet U waar te beginnen.
    Maar het gaat niet gebeuren. Want Zwart is NPO ’s troetelclubje, laten we zeggen de tegenhanger van ON (die misschien wel inhoudelijker had ingesprongen op het nieuws).

    Overigens heb ik wel vaker, ook bij andere omroepen en met name in de nacht, gemerkt dat er gewoon niet wordt ingesprongen op “breaking news”
    R1 is geen nieuwszender.

    • Hoe het verder op tv was, weet ik niet, maar ik heb rustig gewacht tot het nieuws van 23 uur en Met het oog op morgen op Radio 1. Daarin veel aandacht voor Biden met twee analisten, neutraal en duurde ruim een kwartier. Ook aandacht voor de vraag of nu een grote roep komt dat Biden ook moet aftreden en de verwachting dat Kamala Harris de beste en meest logische opvolger is van Biden. Met kansen om Trump te verslaan, alles beter dan die idioot, maar dat zijn mijn woorden.

      • Het nieuws en oog van 23.00 was prima, maar 2 uur te laat.
        Toen had BNR het al gedaan met een extra actua uitzending.
        Als zij het kunnen kan NPO het zeker. Maar ja…

    • De NPO TV was gisteravond net zo erg.
      Geen Nieuwsuur vanwege Zomergasten.
      Flikker toch op.
      Geen daadkracht,geen journalistiek gevoel bij de NPO leiding, geen ballen.

      De spelers in het nieuws worden verzocht zich strikt te houden aan kantoor tijden In juli en augustus zijn we gesloten.

    • bnr is vaak beter dan radio 1. de wereld, boekestijn en de wijk, de ochtendshow, heel veel goede podcasts en allemaal terug te luisteren

  5. Sport. Dat is duur. En een grote commercieele bende. Laat dat aan Viaplay of/en Talpa over.
    Verder de overdag jeugdprogrammering naar NPO
    2 zodat je NPO 3 kan schrappen. Maak een mooi platform waar je die NPO 3 programma’s kan streamen.
    Wat minder journalisten die in Den Haag allemaal hetzelfde doen. Kijk hoeveel microfoons er gebruikt worden. 1Vandaag, NOS, nieuwsuur.
    En stop met 3FM, laat de muziekradio over aan de markt. Geldt eigenlijk ook voor Radio 2.
    Maak van de omroepen zelfstandige productiehuizen.
    Ik denk dat je zelfs meer dan 100 miljoen kan ophalen.

  6. De NPO heeft echt een grote puinhoop gemaakt van de programmering. Geen talkshow de zomer. Sven Kockelman zou hebben klaar gestaan bij belangrijk nieuws maar wanneer is het belangrijk genoeg voor de NPO om hem in te zetten? Rare programma wijzigingen, herhalingen en verdeling van programma’s over de zenders.

    Had deze sportzomer NPO1 actueel gehouden met nieuwe en lopende programma’s

    Zappelin/ZAPP van NPO3 naar NPO2 verhuist voor 3 maanden. Op NPO2 staan voornamelijk herhalingen overdag. Deze hoeven niet persé door te gaan in de zomer.

    Had NPO3 voor 3 maanden volledig omgedoopt tot sportzender. Van s’ochtends tot s’avonds laat het EK voetbal, de Tour, Olympische Spelen en alle andere sport die de NPO in huis heeft. Met alle speciale sport programma’s en talkshows die daar bij horen.

    Veel overzichtelijker voor de kijker en gelijk had tevens een mooie gelegenheid geweest om een andere invulling te testen voor NPO3.

    • Ja was ’t maar zo dat alle (live) sport op 1 zender past. Nu was met EK op 2 zenders tegelijk met als gevolg rommelige programmering. Of dit nou aan de eeuwige voor- en nabeschouwingen ligt weet ik niet.

      • Voor een groot gedeelte zou dit prima kunnen. Als er overlap van sporten met elkaar was geweest dan had je altijd nog NPO1 Extra of verder kunnen verwijzen naar NPO Start en online

        Nu is random alles te zien op steeds weer een wisselde zender en dan weer online. Met als wel een van de meest bizarre programmeringen dat er voor wedstrijd Nederland – Oostenrijk op zowel NPO1 als NPO3 een voorbeschouwing was met andere analisten aan een tafel.

  7. Ik ben blond maar waarom zouden minder omroepen goedkoper zijn voor de NPO?

    Stel dat een omroep als MAX zich aasluit bij Kroncrv. Ze blijven dan evengoed de zelfde programma’s maken. Ws goedkoper voor de omroepen zelf maar de zenders moeten evengoed gevuld toch? Ik zie het voordeel voor de npo niet.

    • Meer omroepen meer personeelskosten. Fuseren verhelpt dat maar voor een deel. Je bespaart er wel mee, maar daar zit niet het probleem. Als je naar de historie van de publieke omroep kijkt dan zie je dat het altijd al ‘ieder voor zich’ is geweest. In het geval van KRO, NCRV en EO mag je daar ‘…en God voor ons allen…’ achter zetten.

      Een mentaliteitskwestie dus, maar daarmee ga ik wel kort door de bocht. Er spelen namelijk vreselijk veel verschillende belangen bij NPO. De politiek heeft daar ook een rol in gespeeld. Ooit sprak ik een ex-omroepcollega uit Hilversum: ,,De relatie tussen omroep en politiek vind ik giftig; het is net een slangenkuil waar je maar niet uitkomt.” Of de beste man gelijk had of niet, ik vond het wel opvallend dat hij het zo verwoordde. Als je werkplek gezellig en positief is en bol staat van geweldig teamwork, dan beschrijf je ‘m wel anders.

      p.s. Niets mis met blond, ook al vinden veel mensen van wel.

  8. Mevrouw Leeflang moet zelf als eerste weg na haar ondemocratische stigmatiserende houding richting ON.
    ON zorgde dat ook een ander meer concervatief geluid dan het progresieve extreem linkse D66 geluid dat eenzijdig de staatspropaganda klok sloeg op NPO.
    Nog meer samenwerking is ook precies het laatste dat je moet willen in een werkelijk veelkleurige democratische visie.
    Want dan word het nog meer die vreselijke saaie eenzijdige eenheidsworst waarin maar één doelgroep bediend word.
    Mevrouw Leeflang, luister even goed, je bent in de problemen gekomen door ON onterecht boetes op te leggen.
    Dit ordinaire machtsmisbruik spelletje heb je verloren.
    U had al lang uw conclusies moeten trekken, u hebt gefaald, u bent corrupt geweest, weg wezen bij de publieke omroep die wij allemaal betalen van ons belastingsgeld.
    Een omroep waar wij om die reden allemaal vertegenwoordigd dienen te worden.
    En niet alleen een pro EU, WEF, extreem links progressief woke en klimaat en Virus leugen geluid.
    Maar een omroep waar over die onderwerpen ook kritische vragen mogen worden gesteld.
    Veelkleurig, niet slechts dat ene staats narretief, maar ook een kritisch geluid.
    Juist minder samenwerking zou ik dus denken, maar weer een bestel met omroepen die hun eigen geluid laten horen, met respect voor ieder ander geluid, waarin een ander geluid dus niet gestigmatiseerd word als bijvoorbeeld wappie, of foob dit of dat, maar als een geluid van een mening die ook gehoord mag worden.
    STOP de eenheidsworst dictatuur bij die NPO, dat begint met het vertrek van Mevrouw Leeflang.
    Of stop de NPO helemaal, ik voel me er persoonlijk op ON na, totaal niet vertegenwoordigd, maar betaal er wel voor, voor de eenzijdige klimaat, woke en Virus propaganda.
    Kijk er dan ook sinds 2020 niet meer naar.
    En met nog meer samenwerking, nog meer eenheidsworst al helemaal niet meer!!!

    • Je laatste zin moest ik effe een paar keer lezen.

      Maar troost. De great reset zal Hilversum niet overslaan Kees.

    • De NPO staat voor de veelkleurige democratie, dus voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid en die is bij een omroep als ON! ver te zoeken. Maar ze zijn er, dus wat loop je nu te huilstruiken?

      • Nee, daar zou de NPO voor moeten staan maar, dat doet het dus niet. Ben overigens geen voorstander van ON. Er moet een meer rechts geluid bij de NPO te horen en te zien zijn maar hoe ON dit maar hoe ON het doet is niet de manier.

        Om te beginnen moeten de NPO en de omroepen eens af van die (politieke) bestuurslagen en gecreëerde overbodige baantjes in de top.

1 Trackback / Pingback

  1. Blog Richard Otto: Personeelswisselingen bij omroepen hebben grote invloed op toekomst bestel - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*