
De consumptie van nieuws verandert wereldwijd ingrijpend. Uit de Digital News Report 2025 van het Reuters Institute blijkt dat jongeren traditionele nieuwsbronnen zoals tv, kranten en nieuwswebsites in rap tempo verruilen voor social media en videoplatforms. Deze trend zet zich voort in bijna alle onderzochte landen, waaronder Nederland.
Social media en video als primaire nieuwsbron
Vooral bij jongeren onder de 25 jaar zijn sociale platforms als TikTok, Instagram en YouTube uitgegroeid tot de voornaamste kanalen voor nieuwsconsumptie. Voor het eerst zegt wereldwijd 44% van de 18–24-jarigen dat social en video hun belangrijkste bron van nieuws is. Tegelijkertijd daalt het gebruik van nieuwswebsites en apps, zelfs onder oudere doelgroepen.
Nieuws via influencers wint terrein
Een opvallende ontwikkeling is de groeiende invloed van online persoonlijkheden en influencers. In landen als de Verenigde Staten ontvangt meer dan 20% van de respondenten nieuws via bekende figuren als Joe Rogan of TikTok-commentatoren. Ook in Europa winnen jonge, onafhankelijke nieuwscreators zoals de Franse Hugo Décrypte aan terrein.
Televisie en kranten in verval
In vrijwel alle landen is het gebruik van televisie, radio en print als nieuwsbron verder gedaald. In Australië is social media inmiddels zelfs een grotere nieuwsbron dan websites van traditionele media. Ook in andere westerse landen raakt lineaire media snel op de achtergrond, met name bij mensen onder de 35.
Opkomst van AI en podcasts
Het rapport signaleert dat kunstmatige intelligentie en podcasts snel belangrijker worden voor nieuwsvoorziening. Wereldwijd gebruikt inmiddels 7% van de mensen AI-chatbots zoals ChatGPT of Gemini voor nieuws. Onder jongeren is dit aandeel zelfs 15%. Daarnaast luistert 15% van de respondenten regelmatig naar nieuwspodcasts — meer dan naar traditionele radio.
Het vertrouwen in nieuws blijft relatief stabiel rond de 40%, maar zorgen over desinformatie nemen toe. Platforms als Facebook, TikTok en X worden vaak genoemd als bron van nepnieuws. Daarnaast vermijdt 40% van de mensen regelmatig het nieuws vanwege stress, negativiteit of overdaad aan informatie.
Ook de bereidheid om te betalen voor online nieuws blijft laag. Slechts 18% van de ondervraagden in de onderzochte landen heeft een betaald abonnement of doneert aan nieuwsmedia.
Hoewel de rapportage geen landenspecifieke details over Nederland bevat, sluiten de trends aan bij de ontwikkelingen in de Nederlandse markt. Jongeren consumeren steeds vaker nieuws via video en creators. Traditionele mediaorganisaties zullen zich moeten heruitvinden, onder meer door in te zetten op podcasts, AI-ondersteunde distributie en het versterken van mediavaardigheden bij hun publiek.

En dan blijven mensen (vermoedelijk van boven de 35) maar moeilijk doen over wie er in de ochtendshow op de radio moet?
Ieder z’n bubbel… :o)
Voor ineens een stortvloed aan AI-gegenereerde content hoeven we hier niet bang te zijn. Het weinige dat op Spreekbuis verschijnt heeft zulk een beperkte range, waarbij welke iconische 90-iger nu weer wijlen is, tig-maal vaker langskomt dan welke technische innovatie of inzicht in ontwikkeling dan ook. Social media kennen ze hoor; dat is toch Feestboek, met al die leuke kattenplaatjes?