
Vandaag maakte de Autoriteit Consument en Markt (ACM haar besluit bekend over de overname van RTL Nederland door DPG Media. Ondanks goedkeuring onder voorwaarden, blijft het Commissariaat voor de Media (CvdM) zorgen houden over de gevolgen voor de pluriformiteit van het media-aanbod.
Het CvdM heeft in december 2024 geadviseerd dat de overname onwenselijk is vanwege de al bestaande dominante positie van DPG Media. Volgens het Commissariaat zou de opinievormende macht na de overname te sterk geconcentreerd raken.
In mei 2025 reageerde het CvdM op het remedievoorstel van de ACM. Hoewel de uiteindelijke voorwaarden – waaronder het behoud van merkonafhankelijkheid – enkele risico’s verkleinen, acht het Commissariaat deze niet volledig weggenomen. Het pleitte daarom voor aanvullende en aangescherpte maatregelen, waarvan sommige zijn overgenomen in het definitieve ACM-besluit.
Wat als de ze over een aantal jaren ze zich niet meer aan de voorwaarden houden, wordt het dan de overname teruggedraaid of onderdelen verplicht afgestoten?
Ons kent de bedrijven.
Nu kan onze publieke omroep ook mooi worden overgenomen door de Vrt, op 1 voorwaarde dat er alleen maar Vlaams en Limburgs gesproken mag worden!
Het gaat in de discussie vooral over Nu.nl en RTL nieuws. Wat daarbij ontbreekt is dat Nu.nl al behoorlijk is uitgekleed qua nieuwsaanbod na de overname door DPG. Veel soberder dan nu kan niet.
Een zeer opmerkelijke stap van Autoriteit Consument en Markt. Maar helemaal vreemd is het natuurlijk niet, van een instantie die wordt gefinancierd door de overheid. En die overheidsgasten moeten natuurlijk wel een leuk baantje hebben na hun politieke carrière. Kunnen ze mooi controleren over dingen waar ze geen bal verstand van hebben. zoals in de huidige politiek ook gebeurt.
Radio-Télévision Luxembourg is nu dus Belgisch.
RTL werd oorspronkelijk opgericht en groot gemaakt met Frans geld (bankiers en zakenlui). Luxemburg was voor de Fransen een ‘periferie’, een soort vrijstaat waar de Franse regels (en het radiomonopolie) niet golden. Idem met Monaco, Andorra en (een tijdlang) Saarland, die allemaal sterke en invloedrijke langegolfzenders kregen die bewust bijdroegen aan de verspreiding van de Francophonie in de rest van Europa. Vanaf de vroege jaren ’80 stond RTL trouwens al grotendeels onder controle van Belgisch (Franstalig) kapitaal (o.a. Albert Frère). Het zijn ook zij die RTL Nederland hebben opgericht, gefinancierd en groot gemaakt. Dat was zelfs een van de meest renderende takken binnen de Europese RTL-groep. Vanaf de nillies waren het de Duitsers (Bertelsmann) die er de plak zwaaiden. Puur Luxemburgs is RTL dus nooit echt geweest. Het is -specifiek voor RTL Nederland – nu pas voor het eerst dat de groep onder de hoede van “Nederlandstalig kapitaal” komt te zitten.
Vraag me wel af welke gevolgen dit heeft voor RTL Nederland als organisatie. Ik bedoel blijft die toko ‘as is’ (los van al die stichtingen die men bedacht heeft) of wordt het geïntegreerd met RTL Belgium?
Rtl nieuws of alle bagger die we via de DPG kanalen al kennen. Het zal qua inhoud niet veel slechter kunnen.
Welke bagger?
Mediahuis met de Telegraaf verspreid veel meer bagger met hun rechtse geluid.
Het commisariaat voor de media moet niet zo zeuren, een bolwerk van oude grijze mannen welke niet met de tijd mee gaat.
Wat nou pluriformiteit
Ik denk juist dat dat alles nu veilig is gesteld binnen dpg Media.
Pluriformiteit het nieuwe mode woordje
Maar daarom niet een minder relevant woord.
Tsja… die pluriformiteit (of welk woordje van een gelijke strekking je er ook maar aan wil geven) zal snel verdwijnen. Nu schuiven er bij Humberto op RTL 4 ook nog wel eens radio-DJ’s van NPO Radio 2 of uit de Talpa stal aan. Het is afwachten hoe lang het duurt voor dit alleen nog maar DJ’s van Q-music of Joe zijn. En zo kunnen we nog wel even door gaan.