75 jaar geleden: De invoering van Luistergeld

Sinds 1 januari 2000 is de kijk- en luistergeld bijdrage afgeschaft. Dit jaar staat we er weer even stil bij, aangezien het precies 75 jaar geleden is toen het Luistergeld werd ingevoerd.

Radio was in 1941 hèt massamedium in Europa. In Duitsland speelde de radio een essentiële rol in de nationaal-socialistische propaganda en zodra Hilversum was bezet, werd ook de Nederlandse radio onder Duits toezicht geplaatst. Begin 1941 werden de omroepverenigingen vervangen door één staatsomroep onder NSB-leiding. Veel Nederlanders luisterden echter ondanks een verbod gewoon naar de zenders uit Engeland. Naast de BBC werd er ook naar Radio Oranje geluisterd dat vanuit Engeland werd uitgezonden. Midden 1943 startte Duitslands met een inbeslagname van de radiotoestellen. Duizenden radio’s verdwenen onder vloeren of achterin kasten en er werden allerlei radio-ontvangers in elkaar geknutseld om ‘illegaal’ naar de radio te kunnen blijven luisteren.

Naar schatting 1,1 miljoen Nederlanders hadden een radiotoestel. Sinds de invoering van het luistergeld in januari 1941 was dit precies geregistreerd. Slechts 700.000 toestellen werden maar in 1943 ingeleverd. Door de huiszoekingen en dreiging met zware straffen nam het aantal ingeleverde radio’s toe tot ongeveer 800.000.Radio Herrijzend Nederland startte met in 1944 met uitzenden vanuit het bevrijde zuiden van Nederland. Uit dat samenwerkingsverband is in 1947 uiteindelijk de Wereldomroep onstaan.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*