Blog Jan Slagter: ‘Misstanden’

[BLOG] De afgelopen dagen ben ik veel mensen benaderd. Ze hadden in ‘EenVandaag’ een reportage gezien over het Ben Oude NijHuis, de woonvorm voor ouderen met dementie die ik twee jaar geleden in Rotterdam ben gestart uit onvrede met de gang van zaken in de ouderenzorg.

‘EenVandaag’ had op internet een kritisch rapport van de Inspectiedienst Gezondheidsdienst over het Ben Oude NijHuis gevonden en legde mij in de uitzending het vuur na aan de schenen. Wat heet, het leek wel een politieverhoor. Nou, ik kan u er verzekeren: er zijn geen misstanden in het Ben Oude NijHuis. Dat zegt het maar liefst zestien pagina’s tellende rapport ook. U kunt het zelf nalezen op igz.nl. De inspectiedienst kent drie gradaties: rood, geel en groen, en bij ons slaat geen enkel meetpunt rood uit – in tegenstelling tot bij heel wat andere zorginstellingen.

Het is waar: op het moment van de inspectie was niet alles in orde, ook omdat we net bezig waren met het omzetten van de elektronisch patiëntendossiers naar een ander softwarepakket. Maar we zijn inmiddels ruim drie maanden verder en heel veel van de kritiekpunten zijn in de tussentijd al opgelost. En ik zit er bovenop dat ook de andere punten worden aangepakt. Ik zie dan ook vol vertrouwen een volgend inspectiebezoek tegemoet. Maar ik zal ook een brief schrijven aan minister Hugo de Jonge, waarin ik aandring op vermindering van de enorme regeldruk en formulierenberg voor met name de kleinschalige ouderenzorg. Op dat gebied moet echt iets veranderen!

Jammer dat het rapport het keiharde werk van de zorgmedewerkers niet onderkent. Dat deed wel de zoon van een overleden bewoonster. Tijdens een herdenkingsdienst zei hij: “Mijn moeder heeft hier twee jaar lang in een paradijsje gewoond, waarin ze alle liefdevolle aandacht en verzorging kreeg.”

Bron: Max Magazine

1 Comment

  1. Iemand die kritiek levert op bestaande zorginstellingen komt zelf ook onder een vergrootglas terecht. Er zijn twee actoren in deze: 1) Inspectiedienst Gezondheidszorg. 2) Een Vandaag. De eerste doet gewoon haar werk en zal op zich geen politieke bedoeling hebben gehad bij de uitvoering daarvan. 2) De tweede wil niet alleen informatie brengen, maar vooral tevens nieuws “maken”. Hierbij kun je je afvragen of er alleen sprake is van waardeBETROKKENHEID (belangstelling) of eveneens van waardeOORDEEL (politisering). Hierbij lijkt het alsof er een zekere behoefte bestaat om onafhankelijke kritische mensen extra streng te bekijken in de hoop enige verrassing en sensatie te scheppen. Soms verdenk ik de makers van een wat ranzige neiging tot leedvermaak. Dat JINEK er ook nog eens inspringt, kan ik enigszins begrijpen vanuit het perspectief van een talkshow, die behalve amuserend en informerend bovendien opinievormend wil zijn. Beste Jan, ik zou eventuele uitnodigingen van zowel Een Vandaag als Jinek in de toekomst met meer reserve benaderen. Ik zou expliciet vragen naar de bedoeling van hun aandacht en bij twijfels daaraan alternatieve kanalen overwegen om je standpunt en visie te delen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*