Vincent Bruijnes (Deep Radio): ‘We willen op alle platforms aanwezig zijn’

Op OnlineRadioAwards.nl is het nu mogelijk om te stemmen op je meest favoriete online radiostations, podcasts en presentatoren. We zetten komende tijd diverse radiomakers en podcasters in de spotlights. Ditmaal: Vincent Bruijnes (Deep Radio)

Je heb één van de bekendste online radiostations op het gebied van dancemuziek. Hoe (en wanneer/waarom) ben je het radiostation gestart?
In de tijd dat het idee van Deep ontstond ontbrak het aan dance op de traditionele radio. Je had weliswaar ID&T radio in de ether maar het verkeerde wat betreft de muziek in een identiteitscrisis. Het ene moment hoorde je dance, het andere moment urban of top40.

Zelf had ik een bedrijfje waarmee ik ICT projecten begeleidde en vanuit die hoedanigheid had ik enige ervaring opgedaan met een paar internationale online radio initiatieven in de jaren daarvoor.

Eind 2004 is het idee geboren om met Dance een radiozender online te starten. Het begon simpel met een playlist en een paar jingles op een uitzendcomputer. In de maanden erna kwamen zoveel enthousiaste reacties van mensen die ook spontaan aanboden om een bijdrage te leveren. Zo kwam ook de huidige music director, Stefan Weijers waarna het station grote professionaliseringsstappen heeft gemaakt.

Hoe kun je geld verdienen met online radio en van je hobby je werk maken?
Geld verdienen doe je niet zo 1-2-3! Er zijn best een hoop voorwaarden waar een goed station aan moet voldoen om succesvol te zijn. Het begint allemaal met een aansprekend format wat je door je gehele programmering terug laat komen. Koerswijzigingen zijn voor luisteraars moeilijk te behappen, dus beperk deze zo veel mogelijk. Daarnaast moet de techniek op orde zijn zodat je 24/7 te beluisteren bent in goede kwaliteit. De marketing en vindbaarheid op internet zijn ook belangrijk. En tot slot een flinke dosis geluk dat die luisteraars waarderen wat je doet.

Sinds kort heb je je online zender omgedoopt tot Deep Radio. Lange tijd heette je station DeepFM, terwijl je nooit een FM-frequentie hebt gehad. Waarom heb je voor je online station de term ‘FM’ gebruikt?
Lange tijd werd radio uitsluitend met FM geassocieerd door het grote publiek. Voor de puristen onder ons onterecht. Als onlineradiomaker probeer je een naam te vinden die het beste de lading dekt. Lange tijd werd hiervoor vanuit marketing perspectief het .FM domein gebruikt. Dit heeft Deep ook gedaan. Ongeveer een jaar geleden deed zich de mogelijkheid voor om als pionier in samenwerking met de EBU (European Broadcast Union) het .RADIO domein te testen. Dit was voor ons de perfecte gelegenheid om afscheid te nemen van een naam waar we in strikte zin geen affiniteit mee hadden. Uiteraard zijn we ook nog via deep.fm te bereiken zodat onze luisteraars ons niet hoeven te missen.

Tegenwoordig zijn er veel online radiostations die ook dancemuziek ‘draaien’. Hoe onderscheid jij je van de rest?
Dance is de laatste jaren steeds meer mainstream geworden. Onze focus ligt op de easy-listening dance. Muziek die past gedurende de diverse dagdelen. Daarnaast vergeten wij niet de dance-liefhebbers die specifieke sub-genres willen horen, zoals bijvoorbeeld techno, progressive en deephouse. Voor ieder wat wils, maar toegankelijk, zelfs voor een ongetraind oor.

Steeds meer Nederlanders willen een eigen online radiostation opzetten. Wat komt er allemaal bij kijken?
Het starten van een radiozender gebeurt meestal vanuit een passie. De mensen die dat overwegen weten heel goed wat er bij komt kijken of laten zich in ieder geval goed voorlichten door mensen met ervaring. Begrijp me niet verkeerd maar er zijn zoveel details mitsen en maren dat het te ver voert om dat in een paar korte oneliners te vatten. Nieuwe radio-ondernemers mogen altijd contact met mij opnemen..

De gemiddelde FM-luisteraar is 50 jaar oud. Bij ‘jongerenzender’ 3FM is dat 40 jaar. Wat zouden die landelijke radiozenders moeten doen om meer jongeren te trekken?
De veroudering van het radio-luisterend publiek is een onomkeerbaar proces. Feit is wel dat als je FM en online vergelijkt de online luisteraar gemiddeld jonger is. Klaarblijkelijk slijt het uit de dagelijkse routine om een FM-ontvanger aan te zetten, maar is het gemak waarmee je een app of een stream op je telefoon start meer gemeengoed. In de afgelopen 15 jaren dat wij met Deep uitzenden, zien wij dat het publiek met ons meegroeit en de nog jongere luisteraars de voorkeur geven aan diensten als YouTube en Spotify. Het is niet voor niets dat je die kanalen gebruikt om je muziek daar te presenteren. Continue blijven innoveren en op alle platforms aanwezig zijn, de zogenoemde Multi-Platform strategie.

Kijk voor meer informatie op OnlineRadioAwards.nl

1 Trackback / Pingback

  1. Interviewoverzicht #OnlineRadioAwards

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*