NLPO Inspiratiedag

Meld je nu aan voor de eerste NLPO-Inspiratiedag

NLPO Inspiratiedag 
Zaterdag 17 april 2021
10.00 – 15.00 uur

Volg interessante, praktische, online inspiratiesessies naar keuze en trakteer jezelf op nieuwe inzichten! 

De NLPO Inspiratiedag is er voor alle bestuurders en omroepmedewerkers. We starten en eindigen de dag met plenaire sessies. Tussendoor gaan de deelnemers in 3 blokken van 4 inspiratiesessies uiteen. Alle inspiratiesessies en workshops worden gegeven door professionals uit de mediasector. 

De NLPO inspiratiedag wordt in verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus volledig digitaal gehouden. Deelname aan de NLPO Inspiratiedag is gratis. 

Meld je aan via dit formulier.

Programma:

10.00 – 10.30 uur: opening

NLPO update door directeur-bestuurder Marc Visch


10.45 – 11.30 uur: Eerste blok inspiratiesessies 

Presentatie College van Omroepen

Het College van Omroepen, de vertegenwoordiging van de lokale omroepen binnen de NLPO, in de nieuwe samenstelling stelt zich voor, en gaat in op de speerpunten voor dit jaar. 

Samenwerken. Waarom en hoe doe je dat?

Samenwerken. Met de gemeente. Met de regionale omroep. Of met andere lokale omroepen. Tijdens deze inspiratiesessie vertelt Arthur Vierboom je alles over verschillende samenwerkingen die voor een lokale publieke omroep interessant zijn en hoe je deze samenwerkingen vormgeeft. Hij deelt  zijn eigen ervaringen en dilemma’s en natuurlijk horen we in deze sessie ook graag jouw verhaal! Hij is nu werkzaam voor mediametbeleid.nl en in die rol betrokken bij advieswerk en visitaties voor omroepen en lokale overheid. 

Basis van presenteren

Leer hoe je helder presenteert, impact maakt op je luisteraar en hoe je je eigen persoonlijkheid inzet om je radioprogramma onderscheidend te maken. Hoe doen de dj’s op landelijke radiostations dat? Dat leer je in deze workshop van presentatietrainer Timo Kamst in deze workshop. 

Mobiele journalistiek. Maak pakkende video’s met jouw smartphone

In 2015 werd Davidson Rodrigues gegrepen door het fenomeen MoJo (mobiele journalistiek). Een werkwijze die het mogelijk maakt om professionele videoverhalen te maken met een smartphone. In zijn trainingsprogramma leert hij mensen zonder veel ervaring filmen, monteren en storytelling op één en hetzelfde apparaat. Deze werkwijze is toepasselijk voor o.a. produceren van reportages, interviews en social video’s voor verspreiding via social media. Perfect voor de moderne journalist.


11.45 – 12.30 uur: Tweede blok inspiratiesessies

Het belang van een goed PBO

Wat doe je als omroep verkeerd als je denkt dat je PBO een nutteloos overblijfsel is uit de tijd van de verzuiling? Mijn stelling: Een publieke omroep zonder goed functionerend PBO is een hobbyclub voor techneuten en plaatjesdraaiers zonder legitimatie. Hoe maak je als lokale publieke omroep nuttig gebruik van je Programmabeleid Bepalend Orgaan (pbo)? Heb je vragen of wil je in discussie met een fervent voorstander, schrijf je dan zeker in voor deze inspiratiesessie. Arthur Vierboom is werkzaam voor mediametbeleid.nl en in die rol betrokken bij advieswerk en visitaties voor omroepen en lokale overheid. 

Social Media Marketing

Social media strateeg Bram van Houtum neemt je mee in de wereld van social media. Wil je meer zichtbaarheid voor jouw lokale omroep, maar heb je geen idee hoe? Doe dan mee met deze workshop en laat jouw lokale omroep groeien door de juiste personen te bereiken op social media.

Interviewtechnieken

Je wilt dé vraag stellen die op de lippen van je luisteraars brandt. Maar je wilt ook een prachtig “verborgen verhaal” herkennen bij degene die je interviewt. Interviewen is zowel helikopter-view bewaren als goed luisteren naar wat er gezegd wordt en hoe het gezegd wordt. De basis hiervan leer je in deze inspiratiesessie. 

Camjo

De Camjo (camerajournalist) is die bedacht vanuit kostenbesparing of biedt het juist veel meer mogelijkheden, ook voor lokale omroepen? Trainer Peter Brinkman neemt je mee in de historie van de Camjo en vertelt en laat zien waar je als journalist allemaal rekening mee moet houden wanneer je in je eentje met een camera op pad gaat. 


12.30 – 13.00 uur: Pauze


13.00 – 13.45 uur: Derde blok inspiratiesessies

Creatief leiderschap

Een creatief leider creëert en stimuleert een klimaat voor vernieuwing en innovatie. Waar ruimte is voor speelsheid, humor, openheid en nieuwe ideeën. Het is Leiderschap+! In deze korte workshop neemt Marc Geerts je mee in de kenmerken van deze leiderschapsstijl. Marc (www.plateau-net.nl) is een trainer/coach met zeer veel ervaring op het gebied van persoonlijke- en organisatie- ontwikkeling. De omroepwereld is voor hem een bekend terrein. Deelnemers ontvangen zijn boek “De kracht van de creatief leider”. 

De kunst van het organiseren van vrijwilligers

Na deze workshop weet je wat de grote trends zijn in het vrijwilligerswerk, heb je een aantal ideeën hoe je bij de eigen omroep dingen kan verbeteren of veranderen en heb je een aantal tips voor werving van vrijwilligers. De workshop wordt gegeven door Joost van Alkemade, directeur van NOV; de landelijke koepelorganisatie voor vrijwillige inzet in Nederland.

Lokale politieke verslaggeving

Jouw bericht over de lokale politiek op de site van de NOS of RTL: hoe krijg je dat voor elkaar? En hoe maak je de lokale politiek in jouw gemeente interessant voor de hele gemeente? In deze inspiratiesessie geeft Ivar Lingen (Den Haag FM) – die met zijn lokale verslaggeving regelmatig het landelijke nieuws haalt – jou de tips en tricks, zodat jij meer impact kunt genereren met jouw politieke verslaggeving.

De kracht van montage

Gert de Graaff geeft al meer dan 30 jaar trainingen in de taal van het beeld (www.gravioli.nl). Aan de hand van heel veel film- en tv-voorbeelden laat hij je in sneltreinvaart zien en ervaren wat beeld zoal met je doet en wat de kracht van montage hierin is. Hij geeft heldere handvaten waarmee je schijnbaar ongeordend materiaal kunt omtoveren tot een kort en logisch beeldverhaal. En hoe je daarin montage grotendeels onzichtbaar kunt maken. Beeldtaal blijkt net als spreektaal haar eigen grammaticale regels te hebben, die – als je ze eenmaal kent – makkelijk toepasbaar zijn.


14.00 – 14.30 uur: Plenair 

Inspiratiesessie: Innovatie in journalistiek en media door Elger van der Wel


14.30 – 15.00 uur: Digitale borrel

Tijdens de digitale borrel kan je meepraten over een onderwerp naar keuze. De digitale borrel is verdeeld in een aantal verschillende digitale zalen met verschillende onderwerpen. Meld je je aan voor 14 april, dan ontvang je een borrelpakket bij je thuis, om tijdens de digitale borrel van te genieten.