Trends in H’sum: fuseren, ontslaan en verbouwen

‘Gemopper over dure verbouwing NPO-pand,’ kopte het AD onlangs. De krant voerde een (anonieme) omroepdirecteur op die zich druk maakte over de vijf miljoen euro die de modernisering van het oude filmcentrum op het Media Park gaat kosten. Een klassiek gevalletje van de pot verwijt de ketel. De omroepen houden met hun verbouwingsdrift zo’n beetje half bouwend Nederland van de straat’

‘De EO kiest vanstaalduinen3D voor het vormgeven van hun nieuwe interieurconcept, een interieur met een missie!’ loeit de website van het vermaarde architectenbureau uit Amersfoort. Ook mooi is de website van Aalberts Bouw. Onder de kop: ‘Aalberts live in omroepland’ (sic) stelt de bouwer dat het Nederlandse stelsel van de publieke omroep in beweging is. ‘Veranderende wettelijke kaders vragen om een nieuwe invulling van het bestel. Omroepen zoeken elkaar op om samen een sterk geluid te laten horen. Al die veranderingen vragen ook om aanpassingen in de huisvesting. Als huisvestingspartner zijn we dan ook betrokken bij een groot aantal van deze omroepen.’

De publieke omroepen fuseren. De omroepen ontslaan medewerkers. Maar de omroepen zijn toch vooral aan het verbouwen. Het verst gaat (of ging) de combinatie AVROTROS. De Wereldomroep was nog niet eens klaar met de laatste rondleiding over de recent verbouwde, hypermoderne en prijswinnende redactievloer toen de eerste slopers arriveerden om het gebouw – in opdracht van de AVROTROS – tot de funderingen aan toe te strippen. Daarna werd het van binnenuit compleet opnieuw opgebouwd.

Tegelijkertijd werd ook het oude, monumentale filmmuseum in het Amsterdamse Vondelpark aan een grondige verbouwing onderworpen. Immers zonder een mooi, peperduur uithangbord in de hoofdstad kon de AVROTROS  -die zich graag afficheert als cultuuromroep – niet. Tegelijkertijd zwijgt iedereen over het huurcontract dat de AVRO nog had voor (de tweede verdieping van) het AKN-gebouw aan de ’s Gravelandseweg in Hilversum.

Ja, er wordt gefluisterd dat het contract nog één of twee jaar doorloopt. Maar heeft de omroep dat dan afgekocht? Wordt gewoon betaald? Het blijft vaag. Al hoor je de fusieomroep KRONCRV, die het gebouw nu ‘bewoont’, niet klagen. Integendeel. De omroep is enthousiast begonnen om de tweede verdieping te …verbouwen.

Hoe het intussen met het oude gebouw van de TROS afloopt (en wat dat dan weer kost), is onduidelijk. Wel duidelijk is dat de flink afgeslankte Wereldomroep als nieuw onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken natuurlijk niet in een lullig kantoorpandje door kon. De oplossing: een verbouwing van een bijgebouw op het terrein aan de Witte Kruislaan. Met als resultaat een mooie, warme redactieruimte waar je vanuit het raam, als je een beetje oplet, ’s ochtends de herten voorbij kunt zien lopen. Toch jammer dat de medewerkers elkaar de tent uit vechten.

Linksom of rechtsom, het kán dus niet zonder verbouwing. Dat realiseert ook VARABNN zich. Aanvankelijk wilde die omroep naar Amsterdam. Maar omdat die verhuizing niet is doorgegaan, wordt het pand aan het Wim T. Schippersplein verbouwd. Althans, de entreehal. Lekker opportuun, want dan kun je de kosten delen met de twee andere omroepen in hetzelfde pand, de VPRO en NTR. En VARABNN moet natuurlijk wel op de centjes letten, want de omroep heeft zoals bekend zo’n beetje alle grootverdieners in Hilversum op de loonlijst staan.

Met de verbouwing van de entreehal (kom er maar in, Aalberts Bouw!) wordt eerdaags begonnen. En, o ja: als u nog een nieuwe naam weet voor het ‘oude’ Net 3-gebouw met de verbouwde entreehal? Graag! Maar suggesties wel gewoon even gratis mailen, want op een of andere manier is na de verbouwing het geld op om ook daar nog een duur bureau voor in te huren.

Bij de NOS zullen ze maar wat blij zijn dat ze al klaar zijn met de verbouwing die heeft geleid tot de inrichting van zo’n beetje de grootste redactievloer van West Europa. Omroep Max lijkt zich aan de huidige verbouwingsgolf te onttrekken. Maar voor de EO is het kennelijk bittere noodzaak om zich wel aan te sluiten – wie weet: heeft de IKON dat wel geëist toen de omroep z’n redactie in het EO-gebouw vestigde.

Zo bezien is het alleen maar logisch dat de NPO óók meedoet. Tegen het AD mompelde een woordvoerster dat renovatie ‘dringend nodig’ is, ‘bijvoorbeeld op het gebied van brandbeveiliging en luchtzuivering’. Sterker nog: de helft van de vijf miljoen zou volgens haar ‘puur nodig zijn om in het gebouw te kunnen blijven werken’. Ook dit is natuurlijk niet te checken. Maar het maakt ook niet uit. Als zelfbenoemd vlaggenschip van alles wat met publieke omroepen te maken heeft, móet de NPO wel meegaan in de trend. Fuseren. Medewerkers ontslaan. En vooral: verbouwen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*