Pers en omroep (8): Premier keek Teletekst

Saillante fragmenten over kleine en grote, profetische of de plank misslaande spreekbuizen in de recente omroepgeschiedenis. Opgetekend vanuit het werk van honderden journalistieke geschiedschrijvers in Testament van de pers. Vandaag: Premier Kok keek Teletekst.

Toen het eerste vliegtuig op 11 september 2001 een toren van het WTC in New York binnen vloog, was Kok net klaar met het wekelijkse vragenuurtje. ‘Ik liep van de Kamer naar het Torentje. Daar drukte ik gewoontegetrouw Teletekst aan, om te kijken of er nog iets was gebeurd.’ (…)

‘Er zijn in die tijd onaanvaardbare dingen gebeurd, ook in Nederland; je had die jonge Marokkanen in Ede, die met juichkreten de straat op reden en daarmee olie op het vuur gooiden. En er waren opiniepeilingen waaruit bleek dat een niet gering percentage moslims op zijn zachtst gezegd niet zo afkeurend tegenover de aanslagen stond als wij hadden gewild. Dat was weer een reden voor anderen om fel te reageren. Het ene woord lokte het andere uit.’ (…)

Ruim een half jaar na 11 september werd Pim Fortuyn vermoord. Was dat een dramatischer moment in uw loopbaan als premier dan 11 september?

‘Nu gaat u er bijna een wedstrijd van maken: wanneer was je het meest geschokt? 11 september was veel massaler en had een veel groter impact. De moord op Fortuyn was directer en veel persoonlijker. Je ziet een van de topkandidaten van een van de grote politieke bewegingen in jouw land bijna voor je ogen vermoord worden.’

‘Dat is een gebeurtenis zonder weerga in de Nederlandse verhoudingen, in onze cultuur van het vrije woord waar je moet kunnen zeggen en doen wat je wilt zonder daar met een kogel op afgerekend te worden. In die zin kwam dat veel harder binnen, bij mij.’

Bron: ‘De bezorgde stem van een bezorgde man’, De Volkskrant 10 september 2011, in: Testament van de pers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*