Pers en omroep (28): Actiezenders versus kroning

Saillante fragmenten over kleine en grote, profetische of de plank misslaande spreekbuizen in de recente omroepgeschiedenis. Opgetekend vanuit het werk van honderden journalistieke geschiedschrijvers in Testament van de pers. Vandaag: 30 april 1980.

Vanaf 8.00 uur wordt op 30 april door de VARA en de Amsterdamse zendgemachtigde Stad Radio Amsterdam op Hilversum 2 een uitzending verzorgd vanuit café Schiller in Amsterdam. In dit café worden de directe commentaren van de verslaggevers van beide omroepen ‘aan elkaar gepraat’ door Hanneke Groenteman (VARA), Paul Witteman (VARA) en Frits Visser (Stad Radio Amsterdam).

Hanneke Groenteman verwelkomt de luisteraars nog eens: “Ik zit in café Schiller met collega van Stad Frits Visser. (…) Het is fantastisch weer hier in Amsterdam. Weer om te kraken. Weer om te demonstreren. Ik vind het rottig weer om te kronen. Wat jij Frits? Het is geen kroningsweer. Je moet echt druilerig weer hebben voor dat soort gebeurtenissen. (…) Ik weet niet goed wat ik moet zeggen want ik krijg het woord zo slecht m’n bek uit: deze ‘feestelijke’ dag.

Na het Wilhelmus een fictieve bloemlezing uit het dagboek van Juliana: ‘stijve pik’, ‘ben nog wat winderig’, ‘nieuwe geurvreters in mijn pumps’ en een eveneens fictieve samenspraak tussen Juliana en een plat sprekende Beatrix: ‘Ja Ma, je weet dat ik Claus graag klaar maak”.

Na de reactie van een verontwaardigde luisteraar: “Dank U. Maar we kunnen hier niet de hele zwijgende meerderheid hebben… Nee, dat is waar, die hebben al Hilversum 1 en de televisie…”

De reactie van Hanneke Groenteman op het afsteken van een rookbom: “Zeg, wat fantastisch dat er trouwens nog rookbommen afgeschoten kunnen worden op de Dam” en Frits Visser: “Laat ons niet weerhouden uit volle borst mee te zingen met het nieuwste volkslied: Geen woning, geen kroning, leve Beatrix”.

Na het voorlezen van een persverklaring over een kraakactie in de Kinkerstraat de reactie van Groenteman: “… Al mijn onderdrukte rebelse gevoelens worden weer wakker…”.

Bron: Ed van de Beek c.s., De regels van de journalistiek, een onderzoek naar ‘de boodschappers’ van 30 april 1980, Rijksuniversiteit Leiden 1983, in: Testament van de pers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*