Video

Online documentaire 'De televisie omroepster - Een verdwenen beroep'

- May 17, 2017

De Nederlandse televisie vierde vorig jaar haar 65-jarige bestaan. Een reden om terug te blikken op een verdwenen fenomeen: de televisie omroep(st)er. Henk Mouwe, Tineke Verburg, Hans van der Togt, Jantine de Jonge, Viola van Emmenes en Paula Patricio. Dit zijn slechts enkele namen die de revue passeren in de online documentaire ´De televisie omroepster - Een verdwenen beroep' geproduceerd door Michel van Dijk (omroepers.nl).

Meer dan vijftig jaar lang waren de omroepers het visitekaartje van de publieke omroep- en een enkele commerciële zender. Ze vroegen ons om geduld als er een storing optrad en aan het eind van de avond wensten ze ons welterusten. Door de komst van commerciële televisie en de zendervormgeving op de publieke netten werden de omroepers in beeld vervangen door anonieme voice-overs.

In deze documentaire zien we fragmenten uit het persoonlijk archief van onder andere oud omroepsters als Lisette Hordijk (NCRV), Mariëtte Bruggeman (KRO / RTL-Véronique), Marjolijn Akkermans (KRO / School TV) en Renée Loeffen (Veronica). Het commentaar is ingesproken door voormalig TROS omroepster Anneke Bakker. Verder was ze jarenlang te horen als voice-over voor de NOS op Nederland 3 en de Politieberichten (De politie vraagt u aandacht voor het volgende...)

En wist je dat ook Daphne Deckers, Humberto Tan, Arie Boomsma, Floortje Dessing en Astrid Joosten hun televisie carrière zijn begonnen als omroep(st)er? Dit is nu te zien in de ruim 35 minuut durende online documentaire 'De televisie omroepster - Een verdwenen beroep' .

Onzorgvuldigheden of inhoudelijke feedback? Meld het ons.


comments powered by Disqus

« Giovanni Piccirilli benoemd tot CTO RTL Nederland Astrid Lindgren in Het Uur van de Wolf »

Deze site is gemaakt door Two Kings en draait op Bolt.