Nog steeds onduidelijkheid bij tv-producent over Klaver-documentaire

De omroepwereld werd na enkele rustigere zomermaanden eind augustus abrupt wakker geschud door het mediabericht dat BNNVARA aan het begin van het nieuwe tv-seizoen een documentaire over de populaire Groenlinks-politicus Jesse Klaver ging uitzenden. Voornaamste kritiek in de media: documentairemaker Joey Boink was ook partijmedewerker en daarmee zou er twijfel kunnen ontstaan over de neutraliteit van de publieke omroep. Al snel besloot BNNVARA ‘bij nader inzien en uit eigen beweging’ de documentaire alsnog niet uit te zenden. Spreekbuis.nl sprak met producent Janneke Doolaard (DOXY) over de roerige periode rondom de Klaver-documentaire.

DOXY-producente Janneke Doolaard kijkt met gemengde gevoelens terug op de mediaophef. Dolaard: “BNNVARA-medewerkers wisten van te voren dat de documentairemaker in het verleden nauw bij Groenlinks betrokken is geweest. Niet alleen de BNNVARA-medewerkers, maar ook de NPO Netmanager was in het begin enthousiast over het plan voor deze documentaire.” Het is bij haar nog steeds niet duidelijk waardoor de druk zo hoog opliep dat tot zoiets extreems besloten wordt als het niet uitzenden van een onafhankelijke film.

Doolaard is door de ontstaande situatie teleurgesteld in de media. “Het was bizar; veel media hadden een mening, terwijl ze documentaire helemaal nog niet hadden gezien”, aldus de producente. Ze kocht voor hetzelfde bedrag de documentaire van de omroep terug, om te voorkomen dat de film in een kluis terecht zou komen. Buiten dat het grote publiek de documentaire niet te zien zou krijgen en de kosten vindt ze het vooral jammer dat de documentaire en de loopbaan van een jonge, getalenteerde documentairemaker door de media-aandacht besmet zijn geraakt.

Na het terugkopen is de film op het witte doek in Carré en in verschillende filmhuizen vertoond. De producent is met verschillende partijen in gesprek geweest om de documentaire voor een groter publiek toegankelijk te maken. De Telegraaf gaf in de media als één van de eerste partijen aan de film te willen kopen. Voor Doolaard was dit geen interessante partij, maar zij is ook nooit daadwerkelijk door hen benaderd. Ook met Viceland besproken, maar daar kwamen ze er financieel niet uit. Uiteindelijk is er een afspraak gemaakt met Blendle. DOXY wil niet kenbaar maken wat voor een afspraken er met Blendle zijn gemaakt en is verder niet bekend met het aantal kijkers. De producent zoekt nog steeds een mogelijkheid on de documentaire op een breder platform uit te zenden.

De woordvoerders van BNNVARA en NPO hebben aangegeven niets toe te hebben voegen aan hetgeen zij eerder over de kwestie hebben gezegd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*