Heeft ´campingzender´ BVN nog toegevoegde waarde?

In 1996 startte Radio Nederland Wereldomroep met Nederlandstalige televisie onder de naam ‘Zomer TV’ voor kijkers in Europa, in samenwerking met de Publieke Omroep. Na deze succesvolle start en een vervolg als ‘Wereldomroep TV’ werd in 1998 het huidige BVN (Afkorting voor ‘Het Beste uit Nederland en Vlaanderen). opgericht. Dit voorjaar verviel het geoblock en zijn de NPO-zenders binnen de EU online vrij toegankelijk via NPO Start en NLZIET. Ook kijken steeds meer Nederlanders via het internet door middel van wifi, het vaste internet of een dikke databundel. Heeft de zender van de NPO en Vlaamse VRT anno 2018 nog wel toegevoegde waarde? Spreekbuis.nl vroeg het aan NPO.

Het geoblock is binnen de EU opgeheven, en veel NPO-programma’s zijn al langer zonder abonnement in het buitenland vrij beschikbaar. Wat voor een toegevoegde waarde heeft BVN nog?
BVN vervult wereldwijd een functie, niet alleen in de EU. BVN richt zich op Nederlanders en Vlamingen die voor korte en langere duur (of permanent) in het buitenland verblijven en op andere Nederlandstaligen, zoals inwoners van Suriname, Cariben, Zuid-Afrika, Indonesië. De internetdekking en -kwaliteit is in veel landen beduidend slechter dan in Nederland. Satelliet is nog altijd onze belangrijkste vorm van distributie. BVN bereikt veel Nederlandstaligen in het buitenland, omdat de zender via satelliet ook voor buitenlandse kabelaars, hotelketens en zorginstellingen beschikbaar is. Portabiliteit geldt alleen voor de EU-landen en voor mensen met een hoofdverblijf in Nederland, dus niet voor emigranten en expats die langdurig in het buitenland verblijven

De NPO moet komende tijd flink bezuinigen. De directe kosten van BVN bedragen jaarlijks zo’n 1,5 miljoen euro. Gaan deze bezuinigingsplannen invloed hebben op BVN?
De dreigende bezuiniging is fors en zal bij doorgang pijn doen over de hele linie. Dus bij omroepen, programma’s, medewerkers, kijkers, luisteraars en de creatieve sector.

Heeft de NPO inzichtelijk hoeveel Nederlanders naar BVN kijken?
De verspreiding van het BVN-signaal via satelliet heeft vrijwel een wereldwijde dekking. Helaas is het niet mogelijk om kijkcijfers te meten zoals dat in België en Nederland voor nationale televisiezenders gebeurt. Omdat BVN via satelliet free-to-air wordt aangeboden, kunnen huishoudens, kabelmaatschappijen, hotels e.d. vrij beschikken over het BVN-signaal zonder zich daarvoor te hoeven abonneren of registreren. BVN weet dus niet hoeveel kijkers via satelliet naar de televisiezender kijken. Naar de BVN-livestream (online) hebben in heel 2017 625.140 unieke personen gekeken.

1 Comment

  1. BVN heeft nauwelijks nog enige waarde, afgezien van de prograsmma’s van een dag daarvoor. Naar een weer bespreking kijken terwijl de dag al voorbij is in Azie is compleet geldverspilling. Met een VPN naar NPO zenders kijken heeft beduidend veel meer waarde. Ik pleit voor opheffing van die zender!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*