Diversiteitsbeleid NPO Radio komt nog nauwelijks van de grond

NPO-baas Shula Rijxman hamert al jaren op het feit dat ze meer vrouwen bij de publieke omroep wil. Tot op heden lijkt haar strijd voor meer verscheidenheid te mislukken. Niet alleen in het NPO-bestuur en -directie is het aantal vrouwen flink in de minderheid, maar ook bij de radiostations is het aandeel van presentatrices gemiddeld net iets meer dan een kwart.

Uit onderzoek door Spreekbuis.nl blijkt bijvoorbeeld dat bij Radio 1 slechts 19 van de 82 presentatoren (23%) vrouw te zijn. Ook de andere zenders doen het niet veel beter.

Zie grafiek:

NPO Radiodirecteur Jurre Bosman geeft in een reactie aan dat hij ook inziet dat er nog flink wat stappen gemaakt moeten worden. Toch gelooft Bosman dat de eerste stappen in de goede richting zijn gezet.

Bosman: ‘Wij vinden het onderwerp heel belangrijk. NPO-voorzitter Shula Rijxman heeft genderneutraliteit tot speerpunt van het HR-beleid gemaakt. Dit heeft er onder andere toe geleid dat er op de radiozenders van de NPO meer vrouwelijke dj’s te horen zijn. Ook doet de NPO mee aan de onlangs gestarte coalitie ‘Beeldvorming in de media’, die onder aanvoering van Women Inc stereotypering wil tegengaan en bewustzijn over vooroordelen wil bevorderen.’

Volgens de radiodirecteur zijn de effecten van het ingeslagen diversiteitsbeleid nu al te zien.

Bosman: ‘In 2014 (toen ik als zendermanager op Radio 2 begon) waren er twee vrouwelijke dj’s op Radio 2. Nu zijn het er tien. We zijn er nog niet, maar we zien gelukkig de resultaten van ons streven om meer vrouwen achter de microfoon te krijgen. Dj’s als Eva Koreman en Angelque Houtveen van 3FM en Shay Kreuger van NPO FunX en Radio 2 zijn inmiddels ook een voorbeeld voor een nieuwe generatie makers. We merken bij NPO Campus, de radio-opleiding van de NPO, een enorme toename in het aantal aanmeldingen van vrouwelijk talent. Ook zoeken we zelf actief naar vrouwelijk talent met de ambitie om een gezichtsbepalende presentator of dj te worden van de publieke omroep. Dat sterkt ons in het vertrouwen dat we de lijn die nu is ingezet de komende jaren kunnen doorzetten: een evenwichtiger verdeling tussen vrouwen en mannen achter de microfoons van de publieke omroep.

Ik wil hier graag ook NPO FunX noemen. Hier zijn negen van de 23 dj’s vrouwelijk, bijna 40%. Dit succesvolle jongerenmerk van de NPO is in alle opzichten een zeer diverse zender, die er ook als geen ander in slaagt een jong en divers publiek te bereiken. En juist bij 3FM zul je de komende periode zien dat we in de vernieuwing ook dit punt meenemen. Maar er is domweg werk aan de winkel. Zoals Shula zei: “We zijn nog niet tevreden dus we gaan door met onze inzet. Want zeker óp het scherm, achter de microfoon en aan de top valt wat diversiteit betreft nog een slag te winnen.’

Dat de presentatie bij sommige NPO-zenders anno 2018 nog geen kwart in handen van vrouwen ligt, kan uiteraard diverse oorzaken hebben. Wanneer Shula Rijxman (al sinds 2011 actief in de NPO Raad van bestuur) hier één van haar belangrijkste speerpunten van maakt, mag men verwachten dat dit meer terug te zien is in de percentages per zender. Tot op heden is haar diversiteitsbeleid nog zeker niet geslaagd te noemen.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Marianne Zwagerman: 'Radio is een mannenberoep' - Spreekbuis.nl
  2. ‘Hallo hallo, hier is Linda van de radio!’ - Spreekbuis.nl
  3. Astrid de Jong: ‘Ik wil niet de vrouw van de radio zijn’ - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*