De nieuwe zondagochtenden van Beeld en Geluid

Leuk en leerzaam: de nieuwe reeks Beeld en Geluid op zondag. Elke zondagochtend van 10.00 tot 12.30 kun je in het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid colleges, lezingen, debatten, masterclasses, luistersessies, filmvertoningen en talkshows bijwonen. “We willen onze collectie op een nieuwe manier ontsluiten voor een breed publiek en ons zo ook meer verbinden met de Mediastad Hilversum”, aldus Ineke Middag, Unitmanager Museum van Beeld en Geluid.

Het iconische gebouw van aan de Mediaboulevard 1 is al jaren een bekend baken in Hilversum. Meer dan 2 miljoen mensen bezochten inmiddels de Beeld en Geluid experience, programmamakers putten vaak uit het rijke archief, maar toch blijft een groot deel van de collectie onbekend terrein. Om het archief op een andere manier voor een breed publiek te ontsluiten, is begin dit jaar de reeks Beeld en Geluid op zondag gestart. Losse bijeenkomsten en thematische series over uiteenlopende onderwerpen, die Beeld en Geluid ontwikkelt in samenwerking met diverse (omroep)partners, uitgeverijen en (culturele) organisaties.

“Goede sprekers en interessante onderwerpen die worden belicht naar aanleiding van actualiteit”, zo vat Ineke Middag de nieuwe activiteiten samen. “Het archiefmateriaal bewaren en onderzoeken, doen we om het publiek ervan te kunnen laten genieten. Dat kan door gastsprekers te vragen iets te komen vertellen en daar informatief, passend of misschien wel hilarisch archiefmateriaal bij te zoeken, zodat de bijeenkomsten leuk en leerzaam zijn. Je gaat op zondagochtend lekker naar Beeld en Geluid en je neemt er wat van mee. Het is voor ons een kans om onze kennis, inhoud en onze passie voor het materiaal te delen.”

Mediastad
“We richten ons op een breed publiek maar de band met Hilversum is bijzonder”, benadrukt ze. “Hilversum is echt de Mediastad, wij zijn niet toevallig hier gevestigd en niet ergens anders. We kunnen terugkijken op 65 jaar televisie en nog langer radio. De gemeenschap van omroepmensen die dat hebben opgebouwd, is er grotendeels nog. We willen ons meer verbinden met hen. In Hilversum en de regio wonen ruim 200.000 mensen, voor dat publiek willen we meer doen. Wij zijn natuurlijk een nationaal instituut, maar met onze nieuwe reeks Beeld en Geluid op zondag willen we juist ook ‘onze buren’ bedienen.”

Het belang van de collectie is voor Ineke Middag helder. “Beeld en Geluid heeft van élk denkbaar onderwerp materiaal in het archief. Het verleden krijgt steeds opnieuw betekenis door het te begrijpen vanuit het heden. De zondagochtenden zijn bedoeld om mensen op een leuke manier met elkaar te verbinden en samen iets te leren. Bijvoorbeeld door de aandacht voor thema’s als identiteit en migratie in een historisch perspectief te plaatsen. Dat doen we door deskundige sprekers een selectie te laten maken uit het archiefmateriaal en aan de hand daarvan een verhaal te laten vertellen.”

Op weg naar Pasen
Eén van de thematische series in Beeld en Geluid op zondag is de driedelige reeks Op weg naar Pasen. Programmamakers van KRO-NCRV nemen daarin drie onderwerpen onder de loep, die met de Passietijd te maken hebben: vasten, stilte en lijden. Aanstaande zondagochtend presenteert Leo Fijen, verantwoordelijk voor de levensbeschouwelijke programmering van KRO-NCRV, de tweede aflevering van Op weg naar Pasen, over stilte. “Beeld en Geluid benaderde ons met het idee voor deze reeks”, vertelt hij. “Ik vond het een mooie manier om levensbeschouwing op een andere manier over het voetlicht te brengen dan via radio en televisie. Het is een bijna meditatief moment, waarin we naar een thema kijken aan de hand van een doorsnee van 65 jaar levensbeschouwelijke televisie. De eerste was samengesteld en gepresenteerd door Annemiek Schrijver en ging over vasten. Ik neem de tweede voor mijn rekening en Wilfred Kemp sluit de serie op 9 april af met het onderwerp lijden.”

“Goede televisie is tijdloos en levensbeschouwelijke onderwerpen zijn dat ook”, stelt Leo Fijen vast. “Bij het terugkijken van het archiefmateriaal merk je dat duidelijk. Ik ga bijvoorbeeld een stukje laten zien van Bomans in triplo uit 1970, in zwartwit. Godfried Bomans praatte in dat programma met zijn broer en zus, die in het klooster waren gegaan. Het is tijdloos, doordat het eigenlijk gaat over de relatie tot de ander, het verlangen naar een ander leven en minder hectiek. Het tempo van de programma’s is wel veranderd en de plaats van levensbeschouwing is in de maatschappij en de media meer naar de marge gedrongen.”

Stilte
Komende zondag stelt Leo Fijen ‘stilte’ centraal in Op weg naar Pasen. “Stilte hebben we bijna nergens meer, maar het is levensnoodzakelijk vind ik. Zonder een bodem van stilte kun je niet uit jezelf treden, je hebt het nodig om nou eens niet jezelf voorop te stellen, maar je te verbinden met de ander. Door stilte kun je ruimte maken voor de ander en voor creativiteit. Het is wel confronterend, je verbindt je via stilte ook met je eigen schaduwkanten. Dat gaan we vaak liever uit de weg, maar het is wel nodig.”

Voor zijn bijdrage heeft Leo Fijen zangeres Elske te Lindert uitgenodigd. Muziek op een bijeenkomst over stilte vindt hij een logische keuze. “Muziek verstilt en helpt om tot stilte te komen. Ik heb Elske te Lindert gevraagd om vijf stukken uit te kiezen, die iets met stilte te maken hebben. Ik weet van tevoren niet welke werken ze heeft gekozen en ben benieuwd hoe er in de zaal op zal worden gereageerd. Worden mensen stil, willen ze er juist iets over zeggen? Ik laat het gebeuren. Naast de televisiefragmenten uit het archief gaat het in Op weg naar Pasen om de persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp van de gastheer en zijn gast. Wat roept zo’n stukje televisie op in mensen? Hoe verbinden ze zich met stilte?”

Beeld en Geluid op zondag is elke zondagochtend bij te wonen van 10.00 tot 12.30. Kaarten voor de wekelijkse activiteiten kosten € 7,50 en zijn via de website van Beeld en Geluid te reserveren: www.beeldengeluid.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*